אימא אדמה: אדמה אידיאלית לגידול צמחים, עשבי תיבול ועשבי מרפא
אנחנו הולכים עליה, מגדלים עליה, יושבים עליה, שוכבים עליה, משחקים עליה, בונים עליה את ביתנו ולבסוף אנחנו גם נאספים אליה, אבל יותר מכל – אנחנו ניזונים ממנה. לא בכדי מכנים אותה "אימא אדמה", בלעדיה פשוט אין חיים. אבל בבואנו לגדל צמחים, עשבי תיבול או עשבי מרפא בפעם הראשונה אנחנו מגלים כמה מעט אנחנו יודעים על האדמה שמתחתינו. ואת הבעיה הזו החלטנו לפתור אחת ולתמיד.
התכונות שמהן עשויה אדמה פורייה
כדי שהצמחים שאנחנו מעוניינים לגדל יממשו את המלוא הפוטנציאל הגלום בהם, קרי: יגדלו, ישגשגו ויפרחו במלוא הדרם, עלינו לוודא שאנחנו מספקים לצמחים את תמהיל האדמה האופטימלי. ואדמה כזו, חברים וחברות, חייבת להיות בעלת התכונות הבאות:
תכונה מספר 1: אדמה אוורירית
אי אפשר לגדל צמחים מכל סוג שהוא כשהאדמה דחוסה וצפופה מאוד. היא חייבת להיות אוורירית וקלילה. מצד אחד, צריכה האדמה לספוח את מי-ההשקיה שכן המים חשובים להזנת הצמחים, ומן הצד השני על האדמה לאפשר למים להתנקז, כך שלא יצטברו ויגרמו לריקבון ולמחוסר בחמצן. העדר חמצן מעלה את רמת החומציות, פוגע בשורשים, מקשה על ספיחת החומרים מזינים ונוזלים.
תכונה מספר 2: אדמה בעלת יכולת ספיחה טובה
כבר נגענו בנושא הספיחה בסעיף הקודם, אבל דיברנו בעיקר על מים. אדמה טובה תוכל לספוח בקלות רבה מינרלים, נוזלים וחומרים מזינים נוזליים אחרים החיוניים לבריאותו של הצמח. שורשי הצמח צריכים לקלוט מהאדמה, בעזרת תהליך דיפוזי, את החומרים המזינים, לכן לאדמה צריכה להיות אחיזה טובה בנוזלים.
תכונה מספר 3: אדמה עשירה ב-NPK ומיקרואלמנטים
אדמה העשירה ב-NPK ומיקרואלמנטים אינה זקוקה לדישון תכוף. NPK מציינים את חומרים ההזנה העיקריים והחשובים ביותר לצמחים. כאשר כל אות מציינת מינרל אחר:
K = אשלגן, באנגלית: Kalium.
P = זרחן, באנגלית: Phosphorus.
N = חנקן, באנגלית: Nitrogen.
ככל שחומרים אלו יהיו נוכחים באדמה, כך האדמה תהיה פורייה יותר וטובה יותר לגידול ובנוסף, לא נצטרך להזין את הצמחים והאדמה בתוספי צמיחה ודשנים.
מה שלא עושה הטבע, עושה הגנן
מאחר וקשה מאוד להשיג בטבע מצע אדמה שיש בו את כל התכונות שמנינו כאן, מוטלת החובה עלינו, הגננים, לדאוג לשפר את המצע. זה אומר בעצם שעלינו ליצור בעצמנו מצע אדמה המעורב בחומרים נוספים, עד שהמצע יישא את כל התכונות הדרושות. אז אילו מצעים ותוספים יש היום וכיצד יש ליישם אותם נכון. מיד נראה…
מצע פרלייט
מצע פרלייט הוא חשוב במקרים שבהם האדמה לא מאווררת דיה, כשאין ספיחה מספיקה של נוזלים וכן כאשר רמת החומציות בעייתית (PH). פרלייט מזכיר מאוד אבני חצץ. הפרלייט הוא מוצר תעשייתי. הוא ניחן בתכונות טובות רבות, ביניהן: יכולת לספוח נוזלים, יכולת ניקוז ויכולת אוורור. לכן אם האדמה שלכם סובלת מאחת מהבעיות הללו, הוספת פרלייט יכולה בהחלט לשבח אותה.
תערובת משתלות
תערובת שתילה זו מוכרת לרוב האנשים מאחר והיא נמכרת במרבית המשתלות. תערובות אלו אמנם עתירות בחומרים מזינים וניחנו בספיחה ואחיזה מצוינים אך תערובות אלו אינן אווריריות דיין. לכן אם עושים שימוש בתערובות משתלה סטנדרטיות חשוב להוסיף גם פרלייט, לצורך אוורור.
תערובת קוקוס
תערובת זו כשמה כן היא מבוססת על סיבי קוקוס. מצע זה ידוע ביכולות ספיחה ואחיזה טובים ובאווריריות שלו. אולם מצע קוקוס לבדו אינו מספיק. יש לערבב מצע קוקוס עם דשנים על בסיס קבוע כי אין במצע זה די חומרי הזנה. כדי לקבל מצע אידיאלי מומלץ לערבב פרלייט עם מצע קוקוס ביחס של 50:50.
מצע הומוס
הומוס, לא חומוס. ההומוס הוא מצע גידול העשיר מאוד בברזל, חנקן, זרחן, מנגן, אשלגן ומינרלים חיוניים נוספים, הוא מבוסס על תולעים והוא נשאר באדמה במשך זמן רב מאוד. אם אתם מגדלים צמחים על מצע תערובת שתילה של משתלות, כדי מאוד לשלב הומוס במצע.
תערובת קומפוסט
תערובת קומפוסט היא בעצם תערובת שנוצרה משאריות אורגניות, לרוב מדובר בשאריות של עופות ו/או פרות. יש אנשים שמייצרים בעצמם את הקומפוסט משאריות מזון, אך מדובר בתהליך שמדיף ריח רע וכרוך בהמתנה. למרבה המזל, ניתן היום לרכוש קומפוסט מוכן. מצע הקומפוסט הופך את האדמה לבוצית יותר על כן הוא מתאים לאדמה שמנקזת את הנוזלים יתר על המידה. ברוב המקרים עדיף להשתמש בהומוס ולא במצע קומפוסט כדי להימנע מהבוציות שדיברנו עליה.
מצע ותוסף ורמיקולייט
ורמיקולייט יכול להיות מצע אך הוא יכול להיות גם תוסף. מקורו של הורמיקולייט הוא במגמה וולקנית והוא מסווג כמינרל סיליקטי. הוא נודע בגמישות שלו, בקלילות שלו ובכושר הבלתי רגיל של לספוח נוזלים וחומרי הזנה. כתוצאה מתכונות אלו הוא שומר על לחות גבוהה וכן על הדשנים במצע.