לגדל בבית

    אשלגן – המינרל שבלעדיו אי אפשר לגדל צמחים

    אשלגן

    אשלגן, חנקן וזרחן הם מאקרו אלמנטים חשובים הנמצאים בתערובות דישון. אלו הם מינרליים חשובים במיוחד הנחוצים להתפתחותם של צמחים, כאשר יש להם השפעה מכרעת על בריאות הצמח, התפתחותו ואיכותו. אשלגן מסומן באות הלועזית K, חנקן מסומן באות הלועזית N וזרחן מסומן באות הלועזית P, ואפשר לזהות אותם בנקל על גבי מארזי הדישון ביחסים שונים. כדי לדעת כיצד מתאימים את תוכנית הדישון, מינון הדשן וסוג הדשן הטובים ביותר עבור הצמחים שלנו, חשוב להכיר לעומק ובאופן יסודי את רכיבי המאקרו הכל כך חשובים. את הכתבה הבאה נקדיש לאחד המינרלים החשובים להזנת צמחים – אשלגן.

    חשיבותו של האשלגן לצמחים

    אשלגן הוא, כאמור, אחד משלושת המאקרו-אלמנטים והוא מכונה מאקרו-אלמנט מאחר שהוא נדרש לצמח במינונים יחסית גבוהים. במקביל, יש להעשיר צמחים גם במיקרו-אלמנטים אך אלו נדרשים לצמחים במינונים קטנים יותר.
    אשלגן הוא מינרל חשוב מאוד ובלעדיו צמחים יתקשו לפרוח. האשלגן נחשב למינרל השלישי בחשיבותו לצמחים והוא אמון על שינוע מים וחומרי הזנה בצמחים. בנוסף, הוא אחראי על סגירה ופתיחה של הפיוניות והוא משחק תפקיד חשוב בתהליך הפוטוסינתזה. ללא אשלגן הצמחים יהיו חלושים.

    תפקידיו של האשלגן

    אשלגן חיוני להפעלת הפיוניות בצמחים:

    פיוניות בצמחים משמשות מעין תחנת ממסר, הפולטת וקולטת פחמן דו-חמצני, חמצן, חומרי הזנה, דשנים ומים. הפיוניות אחראיות על ויסות הטמפרטורה של הצמחים ואף מעורבות בהליך הפוטוסינתזה. כאשר האשלגן מגיע לתאי הצמחים השומרים על הפיוניות, התאים קולטים ואוגרים מים ומתחילים להתנפח. כך למעשה יש מעבר של גזים דרך הפיוניות אל הצמח ומחוצה לו.

    אשלגן חשוב לשינוע חומרי הזנה בצמחים

    עוד תפקיד מכריע שמיוחס לאשלגן הוא האחריות שלו על שינוע מינרלים חשובים שונים בחלקי בצמחים השונים. הוא אמון על העברת סידן, חומצות-אמינו, מגנזיום ועוד חומרי הזנה, שבלעדיהם הצמחים לא יהיו חזקים וירוקים.

    עוררותם והפעלתם של אנזימים

    מבין כל התפקידים של האשלגן אחד החשובים שבהם הוא הפעלה של כ-60 אנזימים שונים, היוצרים תגובות כימיות מגוונות בצמחים. האשלגן מעורר לפעולה אנזימים ובד בבד שומר על רמת חומציות יציבה של האנזימים. במציאות, ככל שמינון האשלגן גדול יותר, כך יתעוררו יותר אנזימים לפעולה וייחלו יותר תגובות כימיות חיוניות.

    אשלגן חשוב לפוטוסינתזה

    האשלגן גם משחק תפקיד חשוב בתהליך הפוטוסינתזה. תהליך זה מתרחש כאשר מקור אור ומים מייצרים יחדיו אנרגיה, שהיא למעשה סוכרים. האשלגן הוא זה שאמון על יצירת מתח חשמלי הנדרש לייצור הסוכרים. ללא פוטוסינתזה, הצמחים יהיו חלשים ועייפים וספק אם יוכלו להתפתח ולשגשג.
    אשלגן והשפעות על איכות הפרי – תפקיד חשוב נוסף שיש לאשלגן קשור בקשר הדוק לאיכות הפירות והיבולים. האשלגן מחזק ומחסן את הצמחים מפני שינויי טמפרטורה, מזיקים ומחלות. הוא תורם לטיב ואיכות הפרי, להעצמת היקף היבולים והוא אף משמש חומר משמר המאריך את חיי המדף של הפרי.

    בדקו האם לצמחים שלכם חסר אשלגן

    אם אתם מזהים את התופעות הבאות בצמחים שלכם, ייתכן מאוד ויש מחסור באשלגן:

    • עלים שרופים – מאחר שמחסור באשלגן מביא לצמצום אידוי המים, המים יצטברו בעלים, מה שיגרום לשריפתם.
    • עלים נטולי צבע ירוק.
    • עלים צהובים.
    • עלים המתגלגלים כלפי פנים.
    • נשירה קיצונית של עלים.

    בדקו האם לצמחים שלכם יש עודף של אשלגן

    מצב של עודף אשלגן הוא פחות מדאיג ממצב של חוסר, אך יחד עם זאת, חשוב לעקוב גם אחרי מצבי עודף. במידה ולצמח יש עודף של אשלגן נראה את התופעות הבאות:

    • אובדן הצבע הירוק של העלים – כלורוסיס.
    • גבעולי עלים סגולים-אדומים.
    • צמיחה חדשה של עלים קטנים מדי.
    • כתמים אפורים, שחורים או לבנים על גבי העלים.

    לסיכום

    אשלגן הוא מינרל מאוד נפוץ בעולם, כאשר הוא לא פחות נפוץ כאן אצלנו בישראל. הוא נמצא בשפע בים המלח שלנו, במשקעי מלחים. צמחים סופגים אשלגן מן הקרקע באופן טבעי, אך עם הזמן הקרקע מאבדת את המינרל ויש צורך להעשיר באופן מלאכותי את הקרקע באשלגן שבתורו יזין את הצמחים. כפי שראינו לא ניתן לגדל צמחים בריאים, יפים ואיכותיים וטעימים ללא אשלגן וחשוב מאוד להכיר היטב את כל רכיבי ההזנה הדרושים לגידול צמחים.

    אני רוצה מנוי למגזין הנהדר שלכם!

    עקבו אחרינו