בית חולים העמק מסרב לתת קנאביס רפואי לחולי סרטן
"הקנאביס הוא בעיה הן מבחינה מנהלתית והן מבחינה רפואית, אין בידינו שום הוכחה אונקולוגית קלינית מחקרית שהוא יעיל״ בית חולים העמק הוקם עוד טרם הוקמה המדינה, בשנת 1924, ותכליתו הייתה ועודנה להעניק שירותי רפואה מתקדמים לתושבי עמק יזרעאל והסביבה. נכון להיום משרת בית חולים העמק כחצי מיליון נפשות מהעמק וכן מיישובים ומהכפרים שבסביבה. בית החולים נחשב לאחד המרכזים הרפואיים העדכניים, המאובזרים והמודרניים והוא מציע שלל שירותים בריאותיים לתושבי האזור.
היה זה מפתיע לגלות שדווקא במרכז רפואי מתקדם כל כך, חולי סרטן לא יכולים לקבל קנאביס רפואי. זאת על אף שיש הוראות ברורות ממשרד הבריאות המאשרות מתן קנאביס רפואי לחולי סרטן ולמרות שפע מחקרים קליניים שנערכו בעשורים האחרונים המראים כי קנאביס רפואי לא רק יכול להקל על תופעות הלוואי של טיפולים בסרטן כי אם גם יכול לעכב את התפתחות הסרטן ולעזור במיגורו.
הסיפור של מאירה
מאירה (בת 62) מקיבוץ מעלה גלבוע נאלצת בימים אלו ממש להתמודד עם מחלת הסרטן, שוב. מדוע שוב? כי זו הפעם הרביעית שהסרטן חוזר. בפעם האחרונה שהוא חזר קיבלה מאירה קנאביס רפואי ועל פי הבת שלה מיד הורגש השינוי. לדברי ביתה של מאירה הקנאביס הרפואי ממש הציל את חייה בפעם הקודמת. הוא החזיר לה את האור והחיוניות לפנים, הוא השיב לה את התיאבון שאבד לה בגלל הטיפולים וגם את התיאבון להמשיך להיאבק במחלה. בעינינו, מספרת הבת של מאירה, "זו תרופה לכל דבר ועניין והיא מצילת חיים. מצילה את החיים של אימא שלי!".
מאירה אף פעם לא לקחה שאכטה או עישנה צינגל'ה עם החבר'ה בעבר, היא צריכה את הקנאביס כי הוא מקל על הסבל והכאבים שהיא חשה במהלך הטיפולים. חבל שבנוסף למאבק בסרטן היא צריכה להיאבק גם בבירוקרטיה ומנהלות.
המודעה במרפאת הכאב בבית חולים העמק: "מרפאה ללא קנאביס"
אם תגיעו למרפאת הכאב בבית חולים העמק יקדם את פניכם שלט קטן שאומר באופן שלא משתמע לשתי פנים: "מרפאה ללא קנאביס". שלט זה מקדם את פניהם של חולים רבים, לא רק את פניה של מאירה. כששואלים את בית החולים מדוע הם נמנעים ממתן קנאביס רפואי לחולים שזכאים לו מתוקף החוק מקבלים כמה תשובות.
בית חולים העמק עצמו גרוס שיש מחסור בכל השירותים הנוגעים לטיפול בחולי סרטן, ולא רק בהקשר של קנאביס. לדבריהם, יש מחסור בשירותים האונקולוגיים, ביניהם: מחלקות אשפוז, רופאים, מומחים, מיטות, וטיפולים תומכים אינם יוצאים מן הכלל. עוד נמסר מהנהלת בית החולים כי הם בהחלט מכירים בחשיבות של הקנאביס הרפואי לחולים והם גם מכירים היטב את מדיניות משרד הבריאות המתירה מתן קנאביס רפואי לחולים אונקולוגיים. על כן, ממש בימים האלו עמל בית החולים על מתווה להקמת מרכז סרטן שנועד לספק מענה לכל החולים אונקולוגיים.
מנהל המכון האונקולוגי בבית חולים העמק, ד"ר קוין אייזקס, מסרב באופן עקרוני לרשום למטופליו קנאביס רפואי. כשהבת של מאירה שאלה אותו מדוע הוא מסרב הוא השיב לה: "אין קנאביס במחלקה. וכי הקנאביס הוא בעיה הן מבחינה מנהלתית והן מבחינה רפואית. אין בידינו שום הוכחה אונקולוגית קלינית מחקרית שהוא יעיל, ומבחינה אדמיניסטרטיבית אין סדר בעניין זה בבית החולים. אנחנו צריכים הנחיות מה עושים עם העניין".
הציבור הישראלי לא נשאר אדיש למקרה של מאירה ועד מהרה התחיל לבטא את דעתו ברשתות החברתיות. חלק מהאנשים בטוחים שנאמנות לחברות תרופות היא שמניעה את הרופא ומביאות לסירוב לספק קנאביס רפואי לחולים, כלומר בצע כסף הוא שמנהיג את הרופא. בעוד שאנשים אחרים בטוחים שהרופא אכן צודק ופועל על פי שיקול דעת מקצוע, שכן אכן טרם התגבשו די עדויות קליניות המוכיחות את יעילותו של הקנאביס בטיפול בחולי סרטן.
ח"כ תמר זנדברג, יושבת ראש הוועדה למאבק בנגעי הסמים והאלכוהול של הכנסת, מתחה ביקורת על התנהלות מנהל המחלקה, בפרט ועל בית החולים בכלל וטענה שרופא אשר לא רושם קנאביס רפואי לחולים מאחר והוא לא מאמין בזה, לא שונה מרופא שלא ייתן אנטיביוטיקה לחולה שזקוק לה או אינסולין לחולה סכרת, מפני שהוא לא מאמין באנטיביוטיקה או באינסולין.
עוד אמרה ח"כ זנדברג כי "המקרים המובהקים ביותר בהם הטיפול בקנאביס מיטיב הוא עם החולים אונקולוגיים. וכי משרד הבריאות יצר מסלול מהיר ומיוחד לקבלת קנאביס רפואי עבור חולים אונקולוגיים, זאת מאחר שיעילות הטיפול מוכחת".
אין ספק שאנחנו נמצאים עכשיו בעיצומו של תהליך בכל מה שנוגע להכרה בקנאביס הרפואי כתרופה, וכנראה שייקח עוד זמן עד שייושמו כל ההנחיות והחוקים בנושא. הדעות הקדומות, הסטראוטיפים, הבלבול, העדר ידע והבירוקרטיה עדיין מקשים על החולים, אבל גם הופכים את חייהם המקצועיים של הרופאים עצמם ליותר מורכבים ומאתגרים.