8 סיבות חשובות לעבור לגידול אורגני
גידול אוכל אורגני, הבחירה הטבעית
מגמות השוק הן ברורות: יותר ויותר לקוחות מעדיפים תוצרת אוכל אורגני ונראה שענף החקלאות מתיישר עם דעת הקהל ומנסה לעמוד בביקושים. זה לא קרה ביום אחד או כך סתם פתאום. הביקוש לתוצרים אורגניים עולה בהתאמה למצבו של כדור הארץ מחד, ובעליה במודעות לאורח חיים בריא מאידך.
מטרת-העל של חקלאות אורגנית
חקלאים או גננים שמגדלים את הצמחים שלהם על פי עקרונות הגידול האורגניים אלו הם מגדלים שנסמכים על משאבי הסביבה וחותרים להפחית עד כמה שניתן את השימוש בחומרי הדברה, חומרי הזנה ודשנים אשר עברו תהליך של הנדסה גנטית או כוללים כימיקליים סינתטיים.
אוכל אורגני – למקסם את הטבע
חקלאות אורגנית היא, אפוא, צורת חקלאות ששואפת למקסם את איכות הקרקע והצמחים בעזרת מרכיבים שמקורם הוא מן הטבע. המינרלים, הוויטמינים, חומרי ההזנה – כולם יגיעו ממקור טבעי והוספתם לקרקע למעשה תעצים תהליכים טבעיים. וזה נכון לכל שיטת גידול, בין אם מדובר בחקלאות מסורתית בקרקע ובין אם מדובר בגידולי הידרו על בסיס פרלייט-קוקוס.
דשנים וחומרי הדברה כימיים
השימוש בדשנים ובחומרי הדברה והזנה כימיים רווח מאוד בעבר ולמרבה הצער הוא עדיין נמצא בשימוש נרחב בחקלאות בת ימינו. הסיבה לכך טמונה בכך שחומרים כימיים אלו מתפרקים מהר מאוד, הם מאיצים את תהליך הגידול של הצמחים ומאריכים את חיי המדף של התוצרת. השורה התחתונה היא שמניעים כלכליים הם הסיבה העיקרית להמשך השימוש בחומרי הזנה והדברה כימיים.
עם כל כך הרבה יתרונות, ברור למה גדל הביקוש לתוצרת אורגנית
בשיווק ומכירות אומרים שהלקוח תמיד צודק. זה, כמובן, לא תמיד נכון. אבל במקרה של גידולים אורגניים, אנחנו הלקוחות צודקים ובגדול. יש המון יתרונות בצריכת תוצרת אורגנית, ננסה לפרט את העיקריים שבהם:
- חומרי הזנה והדברה אורגניים נחשבים לנקיים הרבה יותר ועל כן הם גם איכותיים יותר. זה קורה תודות לתהליך הייצור הקפדני של חומרי הזנה והדברה אורגניים.
- קל יותר להשתמש בחומרים אורגניים מאשר לעשות שימוש בחומרים כימיים שכן כאשר משתמשים בחומרים כימיים חייבים לדייק. דישון יתר של דשן כימי סינתטי יכול להרוס כליל את כל היבול ואת הקרקע. מנגד, שימוש בחומרים אורגניים אינם דורשים דיוק כי הם לא חושפים את הצמח, האדמה או הסביבה לנזק של דישון יתר.
- תוצרת אורגנית נחשבת על ידי רבים לתוצרת טעימה יותר.
- חומרים אורגניים אינם מזיקים למקורות המים, לקרקע, למגוון הביולוגי ולצמחים והם ידידותיים מאוד לסביבה. שאריות של חומרים כימיים מזהמים את מי התהום, את האוויר שאנחנו נושמים, את הקרקעות והצמחים וגם פוגעות בבעלי החיים והמיקרואורגניזמים.
- צריכת תוצרת שדושנה ורוססה בחומרים אורגניים אינה חושפת את האדם למחלות ותופעות מזיקות. תוצרת שדושנה והודברה בחומרים כימיים למעשה מסכנת את האדם שצורך אותם, כי עם אכילת התוצרת אוכל האדם גם את שאריות חומרי ההדברה והדשנים הכימיים, ואלו מסוכנים לבריאות ומזיקים לנו.
- גידולי הידרו או גידולי מסורתיים בקרקע, לא משנה באיזה מצע מגדלים – שימוש בחומרי הזנה והדברה אורגניים שומרים על בריאות המצע. כשאר מצע הגידול בריא ממזערים את הסיכוי למחלות ומזיקים ומחסנים את הצמחים מפני טראומות.
- חומרים אורגניים מזינים לא רק את הצמחים על שורשיהם ועליהם, הם גם מזינים את הקרקע לאורך זמן ושומרים על איכותה.
- חומרי דישון אורגניים מסייעים לצמחים לאגור עתודות מזון שישרתו אותם בעתות חירום. בנוסף, עתודות אלו גם מאפשרות להקטין באופן משמעותי את כמות הדשן שנשים מראש.
לצד היתרונות הרבים חשוב להבין שבניגוד לדשן כימי סינתטי הדשן האורגני מתפרק לאט. פירוש הדבר הוא שכאשר נדשן את הגידולים שלנו בדשן אורגני לא נראה את ההשפעה שלו באופן מיידי. ייקח קצת זמן עד שהאפקט של דשן אורגני יורגש.
מאמצים את עקרונות החקלאות האורגנית
בשנים האחרונות חקלאים רבים בארץ ובעולם מאמצים את עקרונות החקלאות האורגנית הנשענת על 4 יסודות חשובים: עקרון הסביבה, עקרון הבריאות, עקרון ההוגנות ועקרון האחריות. אלו מהווים את הבסיס האתי לחקלאים באשר הם והם אלו שמאחדים בין חקלאים אורגניים בכל העולם.