חדשות

    דישון עלוותי, ממש לא רק במצבי עקה

    דישון עלוותי

    נראה שכולם מדברים על חשיבות הזנת מערכת השורשים, על הטיפול החשוב בגזע, על טיפוח הפרי ואפילו יש דיבור על הגבעולים, אבל על עלי הצמחים מדברים בדרך כלל רק כאשר הם מתחילים להצהיב או לגלות סימנים של מחלה, סטרס או עקה.
    במציאות העלים של הצמח חשובים לא פחות מהשורשים, הגזע, הפירות או הגבעולים. העלים הם לא רק מעין נייר לקמוס המשקף את בריאותו ומצבו של הצמח הם חלק חשוב בהישרדותו וצריך לטפל בהם ולהקדיש להם תשומת לב ממש כמו לכל חלקי הצמח האחרים. אחת הדרכים לטפל בעלים היא באמצעות דישון עלוותי (עלווה מלשון: עלים).

    הזנה עלוותית

    הזנה עלוותית אינה באה להחליף הזנה דרך השורשים, אך היא דרך טובה, מיידית ומהירה לספק לצמח רכיבים חשובים ומזינים. כמו כן, כאשר אנחנו מזינים את מערכת השורשים אנחנו מזינים באופן עקיף גם את העלים, עם דשנים ומינרלים. ההבדל בין השניים הוא שכאשר רוצים להזין את העלים כדאי להשתמש בדשנים נוזליים ולרסס את העלים. ויש לדישון עלוותי גם יתרון חשוב: כאשר מדשנים עלים, אפשר בהחלט להפחית את כמות הדשן הניתן לשורשים.

    יתרונות ההזנה העלוותית:

    יש כמה יתרונות בולטים לדישון עלוותי, הנה העיקריים שבהם:
    דישון עלים מאפשר למערכת השורשים, שעובדת קשה מאוד כל הזמן, לנוח קצת. וזה חשוב עוד יותר במצבים שבהם יש בעיות, מחלות או תופעות חריגות בשורשים המצריכים מהם שיקום ותקופת החלמה.
    צורת הזנה זו היא, כאמור, מהירה מאוד אפילו מיידית. הדשן נספג במהירות, החומרים המזינים מתעכלים היטב וזה יתרון גדול בנסיבות רבות.
    דישון עלוותי מאפשר לנו לצמצם את השימוש הכולל בדשנים, וזה נהדר במיוחד אם מיישמים דשנים כימיים או סינתטיים.

    נסיבות מיוחדות המחייבות יישום של דשן לעלים

    במצב נורמלי אין הכרח ליישם דשן לעלים, אבל בהחלט כדאי, לאור היתרונות הרבים שיש בדישון עלוותי. יחד עם זאת, יש נסיבות ומצבים שמחייבים דישון עלוותי:

    • במצב של השקיית יתר או להפך, כאשר יש מצב של מחסור בהשקיה.
    • כאשר מגלים ששורשי הצמח רקובים ועמוסי עובש.
    • כאשר מחלות תוקפות ופוגעות בשורשי הצמח.
    • כאשר מזהים מצב של נעילת שורשים.
    • כאשר יש בעיות בוויסות רמות ה-PH או כאשר מזהים בעיה ברמת ה-PH במצע הגידול עצמו.
    • במצב שבו מגלים שהצמח מתקשה לספוג מינרלים מסוימים
    • כאשר יש תנאי אקלים קיצוניים – מתחת ל-10 או מעל 40 מעלות צלסיוס.
    • במצב של העדר חמצן.

    הרכב העלים

    עלי הצמחים מורכבים ממספר שכבות. שכבות אלו למעשה מגינות על הצמח ממחלות, מזיקים או אקלים קיצוני. השכבות הראשונות והשניות של העלים אטומות למים. השכבה השלישית עשויה מחומר המזכיר מאוד ג'ל והיא אמונה על מניעת התנדפות מים מהעלים. השכבה הרביעית מכוסה חומר שקוף המאפשר את חשיפת העלים לאור. בין שכבה לשכבה ממוקמים מעין צינורות, שאחראים על שינוע מינרלים, חומרי הזנה ומים לחלקיו השונים של הצמח. כמו כן, צינורות אלו משנעים את תוצרי הפוטוסינתזה. את כל השכבות האלו עובר הדשן. חלק מחומרי ההזנה והמים נקלטים בעלים והיתר מועברים לשאר חלקי הצמח.

    תרסיסי דשן עלוותי

    תרסיסי הדשנים העלוותיים כוללים בתוכם ויטמינים, מינרלים, חומצות ומיקרו-אלמנטים. הם חודרים את השכבות המגינות של העלים עד שהן מגיעות לצינורות המצויים בפנים העלים. כאשר מרססים את העלים הרכיבים מגיעים אל מערכת העיכול של העלים ומסייעים בהתפתחות של הצמח כולו.

    לסיום – 7 טיפים חשובים ליישום דישון עלוותי:

    • כאשר מיישמים דישון עלוותי חשוב מאוד לשים לב לרמות ה-PH בסביבת הגידול. רמות ה-PH קשורות לכושר הניידות של מינרליים ואם הן לא יעמדו על רמות ממוצעות של 6.5, אז הצמח עלול לסבול מריסוס הדשן על העלים.
    • מומלץ לרסס כאשר הטמפרטורה עומדת על כ-20 מעלות צלסיוס ואחוזי הלחות עומדים בממוצע על כ-70%.
    • אם בחרתם בדישון עלוותי שימו לב למינוני הדשן. חייבים ליישם מינונים מדויקים של דשנים בעלים מאחר שכמות יתרה עלולה לשרוף את העלים ובסופו של יום להרוג את הצמח כולו. עם דישון עלוותי אין מקום לטעויות כאן.
    • לא כל שעה ביום מתאימה לדישון עלוותי. הכלל הוא כדלקמן: בחורף כדאי לרסס בשעות החמות של היום, בקיץ כדאי לרסס בשעות הקרות יותר.
    • ככל שנדשן עלים כשהם צעירים יותר, כך הדישון העלוותי יהיה יעיל יותר.
    • מומלץ מאוד להתחיל את הריסוס בבדיקה על חלק קטן של הצמח ולבדוק כיצד הצמח מגיב לריסוס. אם עלי הצמח מגיבים טוב, אפשר להמשיך לריסוס מקיף יותר. אם תגובת הצמח לא טובה, כדאי לחפש דשן עלוותי אחר או להקטין מינונים.
    • חשוב לרסס בצורה אחידה וכדאי להסתייע ברסס ייעודי.
    אני רוצה מנוי למגזין הנהדר שלכם!

    עקבו אחרינו