הדברה ביולוגית – תשקלו את זה
היום אנחנו כבר יודעים, פוטנציאל הנזק של חומרי הדברה כימיים הוא גדול, אפילו גדול מאוד. חומרי הדברה כימיים מזיקים לסביבה, למקורות המים, לקרקע, לאוויר ולבני האדם. הם פוגעים בבעלי חיים כגון דבורים ונראה שרב הנזק על התועלת שחומרי הדברה כימיים מביאים עימם.
בנוסף, מזיקים רבים פיתחו חסינות מפני חומרי הדברה כימיים וחומרים אלו כבר לא מצליחים לקיים את ההבטחה שלהם. למרבה המזל יש היום אלטרנטיבות טובות יותר מחומרי הדברה כימיים, כאשר אחת הפופולאריות שבהן היא הדברה ביולוגית.
מהי הדברה ביולוגית?
בשמיעה ראשונה המושג "הדברה ביולוגית" יכול להישמע קצת מרתיע. אנחנו רגילים לשמוע על ביטויים הכוללים את המונח "ביולוגי" כאשר מדברים על נשק מסוכן, אבל בפועל המונח ביולוגי ממש לא צריך לעורר חשש. כי כאשר אנחנו אומרים הדברה ביולוגית אנחנו מתכוונים לשימוש בטבע, וליתר דיוק שימוש בבעלי חיים ואורגניזמים לצורך הברחה או השמדה של בעלי חיים אחרים, שפוגעים בגידולים שלנו.
הדברה ביולוגית היא, אפוא, התערבות יזומה שבה אנחנו מכניסים בעל חיים מסוג מסוים על מנת שיעלים בעל חיים מזיק מסוג אחר. בבסיס שיטת הדברה זו עומדת ההנחה שמרגע שיעלם בעל החיים המזיק יעלם מהנוף גם בעל החיים שפגע בו, מאחר שבעל החיים המזיק הוא התזונה שלו.
הדברה ביולוגית – ממש כמו בטבע
הדברה ביולוגית היא למעשה שיטת הדברה המנסה לחקות את מהלך הדברים כפי שהם בטבע. ואכן, בעבר הרחוק, כאשר חומרי הדברה סינתטיים וכימיים לא היו קיימים, היו אלו בעלי חיים טורפים שעזרו לחקלאים הקדומים להיפטר מבעלי חיים המזיקים לגידולים שלהם. נכון להיום, הדברה ביולוגית היא אחת משיטות ההדברה הטובות ביותר וניתן ליישמה כמעט בכל מקום שבו מגדלים צמחים, יהא זה השדה הפתוח או יהא זה חלל גידול הידרופוני סגור.
יישום הדברה ביולוגית
במידה ומקדימים לזהות מזיקים בשדה, בחלל הגידול או בגינה אפשר ליישם הדברה ביולוגית בכמות קטנה ולצפות לפעולה איטית יותר. בדרך זו בעלי החיים הטורפים יהרסו ככל הנראה את הדור השני של המזיקים. היה ומגלים מאוחר מדי את המזיקים, יש ליישם כמות גדולה יותר של טורפים כדי שאלו יפעלו מהר יותר ויחסלו כבר את הדור הראשון של המזיקים.
יישום הדברה ביולוגית בחללים סגורים
כאשר מיישמים הדברה ביולוגית בחללי גידול כגון חלל גידול הידרופוני יש לספק לטורפים את התנאים האופטימאליים עבורם. כך לדוגמה: במידה וטורף המזיקים זקוק לטמפרטורה מסוימת ולרמת לחות ספציפית כדי לחיות חשוב לדאוג לתנאים אלו בחלל הגידול. אם תנאים אלו לא יתקיימו, הטורף לא יעשה את העבודה והגידולים פשוט יהרסו, וחבל.
דוגמאות למדבירים ביולוגיים
אקרית סבירסקי:
אקרית סבירסקי היא בעצם טורף מזיקים ים תיכוני. היא ניזונה ומחסלת את: אקרית הקורים, כנימות עש הטבק, תריפסים ועוד. היא משגשגת בתנאי טמפרטורה הנעים בין 22 ל-28 מעלות וכאשר אחוזי הלחות עומדים על כ-55%.
מושית קריפטולמוס:
מושית קריפטולמוס היא זן של פרת משה רבנו המוכרת לכולנו והיא אפקטיבית מאוד במלחמה בכנימות קמחיות. המושית משגשגת בטמפרטורה הנעה בין 22 לבין 25 מעלות וזקוקה לשיעורי לחות גבוהים, לפחות 70%.
צרעת אפידיוס:
צרעת אפידיוס נחשבת לאפקטיבית מאוד במלחמה בכנימות עלה. כדי שתוכל לעשות את עבודתה היא זקוקה לטמפרטורה שנעה בין 25 מעלות לבין 26 מעלות.
פשפש אוריוס:
כן, מסתבר שגם פשפשים יכולים לעזור לנו להכחיד מזיקים. פשפש אוריוס אפקטיבי מאוד במלחמה נגד תריפסים וכן נגד מזיקים נוספים. הוא זקוק לטמפרטורה שנעה בין 18 מעלות ל-25 מעלות.
ויש עוד טורפים נוספים שיכולים לספק הדברה ביולוגית טבעית ויעילה.
יתרונות ההדברה הביולוגית
לפני שנסיים ברצוני לציין את היתרונות הגדולים הטמונים בשימוש בשיטת ההדברה הביולוגית. בין היתרונות המובהקים אפשר לציין את העובדה שהדברה ביולוגית טובה מאחר והיא פוגעת אך ורק במזיקים ולא פוגעת בצמחים עצמם, בסביבה או בבני האדם.
על פי רוב הדברה זו תהיה זריזה, שיטה זו נחשבת לחסכונית, ידידותית לסביבה ובשונה מחומרי הדברה אחרים לא צריך להתעסק יותר מדי במינונים וכמויות.