חדשות

    חומות של תקווה: צמצום בירוקרטי משמעותי לחולים הזקוקים לקנאביס רפואי

    מריחואנה רפואית

    אם אתם חולים הזקוקים לקנאביס רפואי או שיש לכם חבר או קרוב חולה שנזקק לו אז אתם בוודאי יודעים שהחוק הישראלי לצדכם. נכון להיום, עשרות רופאים בישראל יכולים על פי חוק לרשום קנאביס רפואי לאנשים שסובלים מסרטן, סוכרת, טרשת נפוצה, פרקינסון, איידס, אלצהיימר, מיגרנות וכאבי ראש כרוניים, אוטיזם*, מחלות עור, מחלות דלקתיות, אסטמה, זיהומים, סכיזופרניה, ALS, קרוהן וקוליטיס*, פיברומיאלגיה, כאבי מפרקים, אנורקסיה ועוד.

    לעיתים החוק מקדים את הפרקטיקה, וזה בדיוק מה שקורה אצלנו בישראל. מאז הותר לחולים באחת מהמחלות שמנינו כאן קבלת קנאביס רפואי, יותר ויותר חולים מנסים לקבל אישורים, אך בעיות בירוקרטיות, "מתווכים", סטריאוטיפים ודעות קדומות עוצרות או מעכבות אותם מלקבל את התרופה שלהם.

    בקרוב 100 רופאים יוכלו לנפק רישיונות קנאביס רפואי לחולים בישראל

    זה התחיל עם מספר מועט, מועט מדי, של רופאים שקיבלו אישור ממשרד הבריאות לרשום לחולים קנאביס רפואי. עד לפני שנתיים-שלוש רק 6 רופאים בישראל הורשו לרשום קנאביס רפואי לחולים. לאחר מכן, עלתה הכמות לכמה עשרות בודדות של רופאים. החדשות הטובות שמפיחות תקווה בקרב חולים רבים בישראל היא שמחודש יולי 2017 יהיו כ-100 רופאים המורשים לרשום קנאביס רפואי לחולים. אלו בשורות נפלאות והפחתה משמעותית בבירוקרטיה הסבוכה בדרך לקבלת המרשם. התבשרו על חדשות אלו ממש לפני כמה ימים, עת נציג משרד הבריאות הכריז ב-4.7.2017 בוועדת הסמים של הכנסת שהכוח הרפואי המטפל בקנאביס רפואי – יוכפל.

    עוד הוסיף פרופסור איתמר גרוטו, המשמש ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, כי מספר הפקידות במחלקה לקנאביס רפואי שבמשרד הבריאות – יוכפל אף הוא, שוב במטרה להקל על סבך הבירוקרטיות שעמן נאצלים להתמודד חולים בכל רחבי הארץ. אם גם זה לא יקל מספיק על החולים, אנחנו נשלש את כוח האדם, הבטיח פרופסור גרוטו.

    קנאביס רפואי

    מרוב בירוקרטיה לא רואים את היער

    אין ספק שעבור כ-5,000 החולים שממתינים ממש בימים אלו לאישורים מדובר במהפכה של ממש. רינת (שם בדוי) שסובלת מפיברומיאלגיה מספרת על מסכת הבירוקרטיה שהיא נאלצת לעבור: "אנחנו צריכים למצוא רופאים מורשים וכרגע אין יותר מדי כאלו בנמצא. אז אנחנו צריכים לנסוע למרכז הארץ. אחר כך צריך לעשות טלפונים ולהמתין שעות על הקו. כאשר תופסים אותם אנחנו מתבקשים לשלוח כמה וכמה פקסים. מי בכלל עובד עם פקסים היום??! אז צריך לצאת ולחפש מקום ששולח פקסים ליחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות. הם מצידם, טוענים לא פעם שהפקסים לא מגיעים אליהם, אז צריך לרוץ שוב פעם לדואר ולשלוח אליהם שוב את הפקסים. זה מתיש, וגם כך אני לא במצב אידיאלי – כל הגוף שלי כואב".

    על פי פרופסור ארנון אפק, סמנכ"ל משרד הבריאות, בכל רבעון יחידת הקנאביס הרפואי במשרד הבריאות מקבלת כ-40,000 פניות מחולים המבקשים אישור לקנאביס רפואי או פניות לחידוש רישיון. את הפניות הללו מקבל מוקד שירות חיצוני (שירותי בריאות במיקור חוץ) המורכב מ-12 מוקדנים בלבד. עקב כך, נוצר צוואר בקבוק בזמני ההמתנה ואין זה נדיר למצוא חולים שממתינים שלוש שעות למענה טלפוני. כן, שמעתם נכון 3 שעות!.

    אם נגיע למצב של 100 רופאים ועוד פקידות במחלקה, כפי שמבטיח משרד הבריאות, הבירוקרטיה המורכבת הזו תופחת משמעותית וחולים כמו רינת לא יצטרכו להתמודד עם כל הרבה ממנה. חולים לא יצטרכו לנסוע ברחבי הארץ כדי למצוא את הרופא שמורשה לרשום קנאביס רפואי, ועם עוד פקידות יעילות פקסים יגיעו ליעדם, והכול עשוי להראות אחרת.

    שמן קנאביס

    מעבר למערכת ממוחשבת מתקדמת

    רועי (שם בדוי) חולה בלימפומה סיפר לנו: "מילא הבירוקרטיה המסועפת, הפקסים והריצות, אבל יש תחושה קשה שנכנסו לתחום הקנאביס הרפואי גם כל מיני מאכערים. כלומר את הבריאות שלי לא מנהלים רופאים מוכשרים ומקצועיים כי אם כל מיני אופורטוניסטים מקושרים חובבי בצע כסף. המאכערים הללו, עד כמה שזה נשמע רע, יכולים לקצר בירוקרטיות ולקצר את משך זמן ההמתנה. וכך יוצא שהם עושים הון על גבם של חולים. זה מצב רע ואסור לתת לו להמשך".

    גם את הבעיות האלו מנסה משרד הבריאות לפתור. מחודש הבא, לא רק שכ-100 רופאים יתווספו למאגר המומחים שיכולים לרשום קנאביס לחולים הזכאים לו, רופאים אלו יהיו מחוברים למערכת ממוחשבת שמחוברת ליחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות, והם אלו שיזינו בעצמם את נתוני המטופלים. בצורה כזו מנסה להתמודד משרד הבריאות עם תרבות המאכערים שהתפתחה לה וגם עם בירוקרטית הפקסים.

    חינוך מחדש והכשרה מקצועית מקיפה לרופאים

    אך בנוסף לכל אלו, נאלצים החולים להתמודד עם עוד חזית. אנחנו כמובן מדברים כאן על סטריאוטיפים ודעות קדומות שהשתרשו חזק בתרבות שלנו במשך שנים בכל מה שנוגע למריחואנה. רבים מאתנו נולדו לעולם שבו הקנאביס היה מקושר לנרקומנים, להיפים וילדי פרחים, לצעירים, לאנרכיסטים והוא אף קוטלג כסם מסוכן בישראל, בארצות הברית ובמדינות נאורות נוספות, ממש לצד הרואין, קוקאין וקריסטל מת'. בגלל המוניטין הרע שיצא לצמח הקנאביס נאלצים החולים להתמודד גם עם רופאים ומומחים סרבנים שמחזיקים בדעות קדומות ומיושנות.

    המענה של משרד הבריאות לבעיה זו היא מתן הכשרה מקיפה לכל 100 הרופאים. ההכשרות הללו נועדו לצייד את הרופאים בידע חדש, לחשוף אותם למחקרים חדשים ולעדויות מהשנים האחרונות. ההכשרות האלו מקלפות את הילת המסתורין שאופפת את עולם הקנאביס ומורידות את העמדות המיושנות מהשולחן.
    אם כל ההבטחות של משרד הבריאות אכן יצאו מן הכוח אל הפועל אז אין ספק שמדובר בהתפתחות דרמטית שתקל מאוד על חייהם של חולים רבים הזקוקים לקנאביס רפואי. הרפורמות האלו אמורות לצאת אל הפועל ממש בימים הקרובים, כל שנותר לנו הוא לעקוב ולוודא שהן ייושמו במלואן ותוך שקיפות מלאה.

    אני רוצה מנוי למגזין הנהדר שלכם!

    עקבו אחרינו