על PETS ו-POT: חיות מחמד וקנאביס רפואי
בולדוג שחילק את זמנו בשנתיים האחרונות בין שכיבה לבין התקפי הקאות חוזרים ונשנים לפתע החל לשחק כמו גור תודות לקנאביס רפואי. סרטן העור של בורדר קולי החל להעלם בעקבות מתן שמן קנאביס, ולברדור מעורב בן 11 שאובחן כחולה בסרטן הכבד וסרטן הריאות חזר לאכול שוב לאחר שבעליו רכש קנאביס רפואי ממרכז קנאביס מורשה (לאנשים).
כל אלו הם רק חלק מהעדויות שבעלי חיות מחמד חושפים בפנינו מדי יום, ויש עוד עדויות רבות לכך שלקנאביס רפואי יש השפעה מיטיבה ותרפויטית על החברים הכי טובים שלנו – חיות המחמד.
למרבה הצער, בשלב הזה אנחנו נאלצים להסתפק בעדויות ספורדיות של אנשים פרטיים שאוהבים ודואגים באמת ובתמים לחיות המחמד שלהם. הם לא מסוגלים לראות את הכלב, הסוס או החתול שלהם סובל עוד יום אחד, עוד דקה אחת. אז הם הולכים ומחפשים תשובות. וכשאין לרפואה הווטרינרית המערבית תשובות עבורם – הם לא מתייאשים, הם ממשיכים לחפש ולחקור, עד שהם מגיעים לעדויות של בעלי חיות מחמד שמספרים על ההשפעות של קנאביס רפואי על חיות המחמד שלהם.
כשהם מגלים שבאמת מדובר בקנאביס רפואי הם פונים לווטרינר שלהם ומנסים להתייעץ. אבל נכון להיום אסור לווטרינרים להמליץ על קנאביס רפואי – כי הוא טרם נבדק באופן מקיף ויסודי על ידי מוסדות המחקר המדעיים הרשמיים. אז הם עושים מעשה, לוקחים על עצמם את האחריות ומנסים להקל על הסבל של כלב או החתול שלהם באמצעות קנאביס רפואי, ולמרבה השמחה – זה עובד.
הווטרינר ומנהל בית החולים לחיות בווינדסור סנטר בקולורדו, ד"ר רובין דאונינג מספר: "מתן קנאביס רפואי לחיות המחמד שלנו הוא כרגע בגדר תיאוריה נחמדה. כמו לאנשים, גם לכלבים יש רצפטורים אנדוקנבינואידים, אז יש יסוד טוב להניח שקנאביס יכול לסייע גם לחיות מחמד. ואכן, יש כבר בסיס להתחיל ולחקור עוד, אבל מכאן הדברים הופכים להרבה יותר מורכבים".
על פי הממשל הפדרלי בארצות הברית הקנאביס עודנו נחשב לחומר מסוכן. כדי שווטרינרים יוכלו לערוך מחקרים קליניים לבחינת השפעות קנאביס על חיות הם צריכים להירשם בסוכנות לאכיפת סמים, להגיש בקשה למחקר, לקבל רישיון מיוחד לקיום המחקרים האלו גם מה-FDA ואז להגיע למכון הלאומי ולבקש מהם קנאביס למחקר.
זה קצת סבוך אך על כל אלו עוד אפשר להתגבר. "הבעיה", אומר ד"ר דאונינג, "היא שחסרים לנו הרבה נתוני רקע. אין לנו נתוני בטיחות, אין נתונים הנוגעים ליעילות הקנאביס וגם אין לנו עוד נתונים על מינונים".
למעשה גם אם הווטרינר שלכם מאמין באמונה שלמה ביכולותיו של צמח הקנאביס לרפא ולהקל על סבלו את הכלב, הסוס, האוגרת או החתולה שלכם – עדיין אסור לו על פי החוק לרשום לחיית המחמד שלכם קנאביס כתרופה. בשונה מהמלצה על מזון לחיות מחמד, וטרינרים שרושמים קנאביס רפואי לכלב או לחתול שלכם עלולים לאבד את רישיונם ועל כן את מקור פרנסתם, אפילו אם הווטרינר עובד בארצות הברית, במדינות שבהם כבר יש לגליזציה או שכבר הותר הקנאביס הרפואי – לצורך טיפול באנשים.
הסיפור המרגש של מיילס הלברדור
למיילס, לברדור רטריבר בן 12, התפתח גידול בטחול שעם הזמן פלש גם לריאות. הווטרינרים נתנו למיילס 2 חודשים לחיות, הם ציידו את דניס (הבעלים של מיילס) בשק של משככי כאבים מסוג Tramadol ונוגדי בחילות ושלחו אותה ואת מיילס הביתה.
דניס החלה לתת למיילס את הכדורים אבל היא ממש לא אהבה את ההשפעה שלהם על מיילס. "כאשר נתנו לו את הכדור הוא פשוט הלך לישון במיטה שלו. הוא לא זז, הוא פשוט שכב שם כמו מת".
אבל אז חברה של דניס מקליפורניה הציעה לה לנסות לטפל בכלב עם קנאביס רפואי. דניס, שכבר הייתה מיואשת, החלה לחפש קנאביס רפואי, והיא גם מצאה בקלות. היא נתנה לכלב שמן קנאביס והתוצאות היממו אותה, לדבריה: "בתוך שעה מרגע שמיילס קיבל את השמן, הוא הפסיק להקיא, התיאבון חזר אליו והוא עמד על כל ארבעת רגליו בכוחות עצמו. זה לא יכול להיות סתם צירוף אקראי של מקרים. וזה לא הכול. קרו עוד דברים נפלאים ובלתי רגילים.
לאחר כמה שבועות של טיפול בשמן קנאביס מיילס שוב הצטרף לביקוריי בחוף הים. הוא ממש חזר לעצמו. אם מיילס היה ממשיך ליטול את הכדורים שנתנו לי הווטרינרים הוא היה ישן עכשיו, לא נהנה מהחיים ואולי בכלל הוא היה מת. אני ממש שמחה שניסינו את הקנאביס הרפואי."
זה לא היה פשוט. דניס היססה במשך זמן רב ולא הייתה בטוחה אם כדאי שמיילס יתנסה בצמח המריחואנה. אך אחרי מחשבה רבה, מחקר מקיף והבנה שגם כך ימיו ספורים – היא החליטה לנסות, והיא לא מצטערת על כך לרגע.
דניס מספרת: "כדאי שאנשים יתעוררו ויבינו שלא מדובר כאן על להתמסטל או על להשיג "היי", החומר הטבעי הזה יכול ממש לשפר את איכות החיים של חיות המחמד שלנו".
"אם זה טוב לי, זה בטח יהיה טוב לחתולה שלי"
ארנס מיסקו בן 77 מקליפורניה אף פעם לא ניסה מריחואנה עד אשר רופא המשפחה שלו המליץ לו עליה כדי להקל על כאבי הגב הכרוניים שלו. ארנס היה המום לנוכח ההשפעה המקלה של הקנאביס על כאבי הגב שלו. בדיוק מסיבה זו כאשר ארנס שם לב שהחתול האהוב והמזדקן שלו בורזו מתקשה ללכת הוא החל לטפל בו באותה השיטה שהוא מטפל בעצמו – עם קנאביס רפואי. בתוך מספר ימים החתול החל לנוע בבית בחופשיות וללא כל קושי.
על פי ארנסט: "בתוך כמה ימים נראה שכל הכאבים של החתולה נעלמו. אני לא מתמסטל מהקנאביס שאני צורך, אבל הכאב פשוט נעלם כאשר אני נוטל מריחואנה. אז למה שזה לא יעבוד גם על החתולה בת ה-24 שלי? אם זה עוזר לי, אם זה טוב לי, זה בטח טוב גם לחתולה שלי."
כוח סוס!
פלאוורס החלה להאמין בסגולות הרפואיות של הקנאביס הרפואי ממש בדומה לדניס ולארנסט. פניקס, הסוס של פלאוורס, בן 20 והוא סבל בשנים האחרונות ממחלה שכיחה בקרב זנים רבים של סוסים המכונה: Degenerative suspensory ligament desmitis המשפיעה לרעה על הרגליים של הסוס. לפני שנה לערך מצבו של פניקס החמיר מאוד ופלאוורס חיפשה מזור לכאביו ברפואה הווטרינרית המודרנית. היא נתנה לו גלוקוזמין וסיילו ושום דבר לא עזר לאורך זמן. לבסוף, פניקס נשכב עליה, תשוש, הפסיק לאכול והפסיק לשתות.
פלאוורס כבר ראתה את היום שבו תצטרך להרדים את פניקס, אבל רגע לפני היא החליטה ששווה לה לנסות לטפל בפניקס במריחואנה. אחרי הכול היא עצמה מטופלת בצמח והיא מוצאת שהצמח מתפקד כמשכך כאבים טוב יותר מכל התרופות הכימיקליות שנתנו לה כנגד דלקת הפרקים שלה, לבעיות שיש לה בשורש כף היד ולבעיות שיש לה בעמוד השדרה. כמו ארנסט גם היא אמרה לעצמה שאם זה עובד לה, למה שזה לא יעבוד על הסוס האהוב שלה, פניקס?!
פלאוורס מספרת: "בתוך שעה מרגע שנתתי לו קנאביס רפואי, פניקס היה על הרגליים שוב. זה היה מדהים. פתאום הוא התחיל לאכול בתאבון והוא רצה לשתות. עם קנאביס אני רגועה. אני ידעת שהצמח הזה לא יפגע בתפקודי הכבד של פניקס, כפי שקורה עם תרופות מרשם רבות. ואני גם לא דואגת ממנות יתר. גם כי אני זו ששולטת בכמות וגם כי עד כמה שאני חקרתי עוד לא מת אדם אחד בגלל מנת יתר של מריחואנה".
עוד יום עובר ועוד עדויות נחשפות. בעלי חיות מחמד בכל העולם משתפים מחוויות הטיפול העצמאיות שלהם בקנאביס רפואי, ובעוד זמן לא רב האקדמיה וגופי המחקר לא יוכלו להיות אדישים לסיפורים.
יש להניח שווטרינרים יתחילו בקרוב מאוד לחקור את השפעת הקנאביס על חיות המחמד שלנו אבל עד אז ידיהם כבולות. למרות זאת, חשוב שלא לטפל בחיות המחמד שלנו בקנאביס באופן שרירותי, אלא בזהירות רבה ותוך התייעצות עם מומחים, שיוכלו לתת המלצות מועילות ובטוחות. יש עוד הרבה מה ללמוד על היעילות וגם על הסיכונים הכרוכים בטיפול בקנאביס בחיות מחמד. אולי זה לא יקרה מחר, אולי לא מחרתיים, אבל אנחנו בהחלט בכיוון הנכון.