כלכלה

    מרוויחואנה: מדריך למשקיעים בתעשיית הקנאביס

    דולרים

    שוק הקנאביס החוקי בארצות הברית צפוי לגדול בכ-220% עד לשנת 2020, במונחים של כסף אז על פי התחזיות שוק זה יגלגל לפחות 31 מיליארדי דולרים. כדי להבין טוב יותר את ההתפתחות המטאורית של תעשיית הקנאביס נציין כי בשנת 2017 גלגל שוק זה 9.5 מיליארדי דולרים, וזאת על פי מחקר שנערך ממש לאחרונה. כלומר בקרוב מאוד יכנסו לשוק ההון של ארצות הברית עוד כ-22 מיליארדי דולרים וזה רק בשנתיים הקרובות.

    גם קנדה מציעה אפיקי השקעה מעניינים חדשים. המדינה שמזמן כבר העבירה רפורמה בנושא הקנאביס הרפואי וסיימה תהליך של מדיקליזציה, כבר הספיקה החודש להשלים תהליך לגליזציה של קנאביס גם לצרכני הפנאי. קנדה מסתמנת כאחת מהמובילות את שוק הקנאביס, והרווחים הצפויים למשקיעים נכונה בשוק הקנאביס הקנדי יהיו גבוהים, אפילו גבוהים מאוד.

    קשה מאוד לזהות עליה כזו בענפים אחרים: השקעות בנדל"ן או השקעות בחברות  מסורתיות לא מצליחות להשתוות לתשואה שענף הקנאביס מציע כיום ונראה שכולם רוצים להנות מהשוק החדש שנפתח.משקיעים מכל רחבי העולם רוצים להיות מבין הראשונים להשקיע בענף כדי למקסם רווחים בשוק העולה הזה של הקנאביס, אך חשוב להבין שכדי להשקיע בתחום הזה ולהנות מרווחים יפים לא רק שצריך לעשות זאת מוקדם, צריך גם לעשות את זה חכם.

    נכון, יש תחומים מסוימים בענף הקנאביס שכבר הראו רווחים יפים עבור חלק מהמשקיעים, למשל אלו שהשקיעו בחברות קנאביס מבוססות אינטרנט מסוימות. אך המרדף אחר ההשקעה הגדולה הבאה עלול להביא להימורים על תחומים, שירותים או מוצרים שאין להם עתיד או על ספקולציות משוללות כל יסוד במציאות.

    ענף ההשקעות בקנאביס אינו חף מסיכונים, וחשוב להבין זאת לפני שמשקיעים בו. יש גם עוד הרבה שאלות שעדיין נותרו פתוחות.

    רפרטואר החברות והעסקים להשקעה בענף הקנאביס העולמי

    שוק הקנאביס העולמי הוא הרבה יותר מהשוק החקלאי של גידול, הפצה ושיווק הצמח. יש לו פוטנציאל נרחב הרבה יותר מזה והוא כולל בין היתר: מוצרים, שירותים וטכנולוגיות. יש היום שפע של חברות שפועלות בענף הקנאביס כאשר עובדי החברה שלהם לא ראו, הריחו או נגעו בצמח קנאביס אי פעם בחייהם. המשמעות של חברות אלו עבור משקיעים היא גדולה כי הם למעשה יכולים להשקיע בענף הקנאביס מבלי להקשר באופן בלעדי לגידול ושיווק צמח הקנאביס עצמו.

    תחומי השקעה אפשריים בתעשיית הקנאביס הם:

    ביוטכנולוגיה – יש אפשרות להשקיע בחברות שמתרכזות בפיתוח תרופות שמקורן בצמח הקנאביס וממוקדות במציאת פתרונות למחלות.

    תעשיית הקנבס – השקעות בחברות ועסקים שמציעים מוצרי קנבס תעשייתיים ושימושיים, לרבות: בגדים, אופנה וטקסטיל, מוצרי נייר, חומרי בניין, מוצרי אמבט ועוד.

    טכנולוגיה חקלאית – ניתן להשקיע בחברות שמציעות פיתוח של ציוד לגידול והשבחת תעשיית הקנאביס. למשל: טכנולוגיות תאורה, פיתוח חממות, חקלאות חכמה, מערכות הידרופוניות, מערכות דישון אוטומטיות ועוד.

    חברות אחזקה – יש אפשרות גם להשקיע בחברות שמחזיקות במספר רב של מניות הצבעה במגוון רחב של חברות קנאביס. אפשר לשקול להשקיע בהן מאחר ויש להן השפעה ניכרת על ניהול החברות שהם מחזיקים במניותיהן.

    שוק מוצרי הצריכה – השקעות בחברות שמייצרות עזרים, מרצ'נדייס ואקססוריז לתעשיית צרכני הקנאביס. לדוגמה: חברות שמציירות וופורייזרים, מכשירי אידוי,   חברות שמייצרות באנגים, ניירות גלגול, אופנה/מותגים המזוהים עם קנאביס ועוד.

    טכנולוגיות – אפשר להשקיע גם בחברות שמציעות טכנולוגיות שונות ומגוונות לענף הקנאביס. לדוגמה: חברות שמפתחות פלטפורמות מסחר לשוק הקנאביס, חברות שמפתחות מערכות CRM לענף, חברות שמציעות תוכנות גבייה, רשתות חברתיות לקהילות צרכני הקנאביס, שליחויות קנאביס, אפליקציות ועוד.

    ייעוץ עסקי – בשוק חדש ומורכב כל כך כמו שוק הקנאביס יש מקום רב ליועצים עסקיים בענף. חברות שיודעות לספק מענה לסיכונים, רגולציות, רישוי, תפעול, חוקים, מיסוי והיתרים מסחריים – נחשבות אף הן להשקעה חכמה בנסיבות מסוימות.

    להשקיע בצמח הקנאביס – אפשר גם להשקיע בחברות שמגדלות ומוכרות קנאביס  הלכה למעשה.

    תוצרי קנאביס – תוצרי הקנאביס הם לא רק הפרחים. יש חברות שמייצרות מהצמח שמנים או מוצרי קנבידיול. יש חברות שמפתחות תמציות קנאביס, קרמים וסבונים, יש כאלו שמייצרות מאכלי קנאביס או משקאות. גם חברות אלו מציעות אפיקי השקעה מעניינים.

    סיכוני השקעות בענף הקנאביס

    כמו בכל שוק הון, גם השקעות בענף הקנאביס חושפות את המשקיע לסיכונים. וככל שהסיכונים גבוהים יותר כך גדל פוטנציאל הרווח, ולהפך – גם פוטנציאל ההפסד הוא גדול  יותר. אך בעוד שלשוק ההון המסורתי יש חוקים משלו, חוקים שאנחנו כבר פחות או יותר מכירים, לשוק ההון של ענף הקנאביס יש גם חוקים משלו אבל אנחנו עדיין לא כל כך מכירים אותם.

    סיכונים ברגולציות ממשלתיות – כפי שציינו לשוק ההשקעות של ענף הקנאביס יש חוקים משלו ויש עוד חוקים שעתידים להיחקק בעתיד הקרוב והרחוק. כנראה שייקח עוד קצת זמן עד אשר ממשלות יסדירו בצורה קבועה את חוקי הקנאביס וזה מהווה סיכון להשקעות שלנו. כך למשל, לא ברור עדיין באם יהיו הגבלות על חנויות לממכר קנאביס וגם אין ודאות באם עתידים להיות כללים/חוקים לגבי פרסום ומיתוג של קנאביס. גידול בתחרות עשויה אף היא לגרום לחברה שהשקענו בה לשנות את המודל העסקי שלה כדי להתאים עצמה לדרישות השוק – וכל החוקים, השינויים והתקנות האלו יכולים להשפיע על ההשקעה שלנו.

    דולר

    שיקולים של חוקיות – חברות בענף הקנאביס כפופות לחוקים של המדינות והמחוזות שבהם הן פועלות, ולכל מדינה ומחוז חוקים משלהם. חוקים שיכולים להיות ממש שונים אפילו בין מדינות שכנות. וגם החוקים בתוך המדינות נכתבים היום ועוד ישונו בעתיד. לכן יש סיכון ויש לשקול היטב את החוקים בתוך כל מדינה ומדינה. אם ניקח לדוגמה את ארצות הברית, אז נכון שיש מדינות שעברו תהליך של לגליזציה או לפחות אי הפללה, אך בפועל מעל לחוקי המדינה יש את החוק הפדרלי שעל פיו קנאביס עדיין אינו חוקי. מה יקרה להשקעה שלנו אם לפתע הממשל הפדרלי יאכוף את החוקים שלו? זה יכול לחסל עסקים וחברות בהינף יד. ואם נתבונן רגע בקנדה שכבר אימצה חזק אל ליבה את הקנאביס, גם שם יש לכל מחוז את החוקים שלו וכל מחוז יכול להשית את העונשים שהוא קבע בחוק.

    מיסוי ותמחור ממשלתיים של מוצרי קנאביס – גם מיסוי על מוצרי קנאביס ותמחור ממשלתי יכולים להוות סיכון להשקעות שלנו בענף הקנאביס, במיוחד אם מדובר בחברות שמתרכזות בשוק צרכני הפנאי. דוגמה לסיכון היא מה יקרה במצב שבו מחירי הקנאביס החוקי יהיו גבוהים משמעותית מהשוק השחור? האם צרכני הקנאביס יפקדו בכלל את עסקי הקנאביס החוקיים או ימשיכו לרכוש בשוק השחור והמשתלם יותר?.

    סיכוני בועה – זוכרים את התפוצצות בועת ההייטק, בועת הדוט-קום, בראשיתו של ענף ההייטק בסוף שנות ה-90?. זו הייתה תוצאה של ניפוח מניות ההייטק. וזה יכול לקרות גם בשוק החדש והרענן של הקנאביס. הצמיחה המהירה של ענף הקנאביס מעלה שאלות על יציבות ובועות כלכליות. חשוב להיות ער לכך ששוק חדש הוא שוק בעל סיכונים שמבוסס במידה רבה על ציפיות וספקולציות, ויש לקחת את זה בחשבון.

    סיכוני דילול – ככל שהפופולריות של ענף הקנאביס עולה כך החברות צריכות להרחיב את הפעילות שלהן על מנת לעמוד בביקוש ההולך וגובר. במצב כזה חברות צריכות לרכוש נדל"ן מסחרי להתרחבות, לרכוש ציוד נוסף, לשכור עוד עובדים וכו'. כל אלו עולים הרבה כסף. כדי להשיג את הכסף הזה חברות יכולות לבחור לגייס את ההון הנדרש להן על ידי הנפקת מניות נוספות. ומניות אלו יכולות לבוא על חשבון בעלי מניות קיימים – תופעה זו מכונה דילול, והיא מסכנת את המשקיעים הוותיקים יותר.

    רוצים להרוויח ממריחואנה?

    תיסלם, רק תעשו את זה חכם.

    אם גם אחרי כל הסיכונים ששטחנו כאן אתם רוצים להשקיע בענף הקנאביס העולמי, לכו על זה, רק עשו זאת חכם.

    חקרו היטב את החברות שבהן אתם רוצים להשקיע: סיקרו מסמכי גילוי, תשקיפים, מידע אודות החברה, בדקו את עמידת החברה בחוקים הממשלתיים והמדינתיים או המחוזיים, בחנו את התכנית העסקית, תזכירים, דוחות שנתיים, חומרים רשמיים של החברה, דוחות כספיים וכו'.

    בדקו את החוקים, כל החוקים והרגולציות – אם בחרתם בחברה מסוימת במדינה או מחוז מסוים – בדקו היטב שהחברה עומדת בכל הסטנדרים החוקיים הנדרשים, בלי לעגל פינות. נסו לבדוק גם חוקים עתידיים, לפחות בעתיד הקרוב.

    התייעצו עם מומחים – ענף ההשקעות בקנאביס הוא חדש יחסית, לכן כדאי מאוד להתייעץ עם אנשי מקצוע בעלי ניסיון. אלו יוכלו לעזור לנו להעריך את כדאיות ההשקעה שלנו, את הסיכונים, אולי הם יעזרו לנו במציאת אפיקי השקעה, ובכלל כדאי שיהיו אתנו אנשי מקצוע שיוכלו ללוות אותנו ולתת לנו עצות טובות ואמינות בצמתים שונים. זה יכול להיות רואה חשבון, יועץ השקעות, בנקאי מקצועי או יועץ השקעות שמתמחה בשוק הקנאביס.

    והכי חשוב, שיהיה בהצלחה.

    אני רוצה מנוי למגזין הנהדר שלכם!

    עקבו אחרינו