זהירות מזיקים בגינה!
מזיקים הם מנת חלקו וחלומו הרע של גנן וחקלאי. גם אם מדובר במערכת גידול סגורה ומבוקרת עדיין קיים חשש שהצמחים יותקפו על ידי מזיקים שונים ומשונים. וכחקלאים עלינו לדעת לזהות מזיקים אלו וגם לדעת כיצד מתמודדים איתם. כי התעלמות מהם לא תעזור, היא תחסל את היבול ותוריד את העבודה הקשה שהשקענו לטמיון.
טיפול אורגני במזיקים
יש היום מספר שיטות לטיפול במזיקים, חלקן כוללות שימוש בחומרים כימיים המזיקים לא רק למזיקים כי אם למצע, לקרקע, למים, לשורשים ולצמח כולו. שיטות אחרות וידידותיות יותר לסביבה כוללות אמצעים אורגניים ואקולוגים שלא פוגעים בסביבה ומושתתים על מה שהטבע מציע לנו – למשל הדברה ביולוגית. בהדברה ביולוגית לא מעורבים חומרים סינתטיים או כימיים כי אם להפך. תכשירי הדברה אורגניים וביולוגים אלו הם תכשירי שעושים שימוש למשל בחרקים טורפים שמסוגלים למגר מזיקים רעים.
זיהוי המזיקים הוא חשוב.
כחקלאים או גננים חשוב שתדעו לזהות את המזיקים המאיימים על הגידולים שלכם. יתרה מזאת, עליכם גם לדעת כיצד לטפל בהם במינימום נזק לסביבה. במובן הזה החקלאי הוא קצת כמו רופא, אם הוא לא יזהה את המזיק (הסימפטום) הוא לא ידע איזו תרופה לרשום למיגורו.
אבחון מזיקים
זבובים לבנים
זבובים לבנים מכונים גם כנימות עש והם מזיקים מאוד רווחים כאן בישראל. הם משגשגים בתנאי חום ולחות גבוהים וגורמים לנזקים רבים בצמחים כמו צמחי נוי, עצי פרי וגידולי שדה. דרך הפעולה שלהם היא כדלקמן: הם מוצצים את הנוזלים שקיימים בצמח בכמויות גדולות ומחסלים את הצמח. אפשר לזהות את ביצי הזבובים הלבנים כשהן מסודרות בצורת עיגול או קשת בצד התחתון של העלים. כדי לדעת אם יש לכם זבובים לבנים בגינה כדאי מאוד לנער בעדינות את הצמח ולהבחין בהם מעופפים וקופצים מצמח אחד למשהו. כשמם כן הם, הזבובים הלבנים באמת לבנים. צבע זה מתקבל מאחר והכנפיים והגוף של הזבובים מכוסים במעין שעווה לבנה.
אקריות הקורים
יש בנמצא מספר סוגים של אקריות, אולם לא כולן מזיקות לצמחיה. אקריות הקורים אכן מזיקות והן מאוד נפוצות בישראל. יש 2 זנים של אקריות הקורים שכדאי להישמר מהן: הזן הצהוב והזן והאדום. הן מסוגלות להזיק עד מאוד לירקות, צמחי נוי, עצי פרי ופרחים ואף להביא למותם של צמחים. כדי לזהות אותם צריך לחפש סימנים צהובים על הצמחים וכן קורים שנועדו הן לשמש נתיב תעבורה והן להגן על מושבת האקריות הקורים. גם הן מטילות את הביצים שלהן בצידם התחתון של העלים וכאמור אזורים נגועים יראו בגווני לבן וצהוב.
כנימה קמחית
הכנימה הקמחית גם היא מוצצת את נוזלי הצמח ונוטה לפוגע בעצי פרי הדר, בעצי בננה, באפרסמונים, בגפנים ובצמחי נוי. היא גורמת לעלי הצמחים להתעוות ומצהיבה את גוונם עד אשר הם נושרים. הנזק של הכנימה הקמחית הוא לא רק ישיר כי אם גם עקיף. למרות שהנזק מתרכז בעלה, הוא משפיע על בריאות הצמח כולו, לרבות הפרחים והפירות. בנוסף מפרישה הכנימה הקמחית טל דבש, והפרשה זו יכולה להביא להתפתחותה של פטריית הפייחת, שבתורה גורמת לצמחים להראות כאילו הם מפוייחים, מלשון פחם. זה מזיק מאוד ופוגע בכל חלקי הצמח.
תריפסים
תריפסים אלו הם מזיקים בינלאומיים, הם לא נפוצים רק כאן אצלנו באזור כי אם בעולם כולו. בדרך כלל התריפסים פוגעים בפירות ובירקות, כאשר המועדים ביותר הם: תותים, מלון, מלפפונים, פלפלים, חצילים, עגבניות, שעועית, עצי פרי הדר, צמחי נוי ופרחים רבים. התריפסים מוצצים את הצמחים ומגרדים אותם. הם פוגעים בכלורופיל, מביאים לנשירה וגורמים להצהבת העלווה. הם מעוותים את צורת הצמח ויוצרים כתמים בהירים על גבי עלי הכותרת בנרוזות, הם משחירים את השולייה של העלים והורסים כמעט לחלוטין את צבעם הטבעי של הפרחים.
זבוב התסיסה
זבובי התסיסה הם מזיקים בעלי שם עולמי גם כן, בדומה לתריפסים. זבובי התסיסה משגשגים בתנאים של מצעים לחים, ריקבון ומכוונים את האגרסיביות שלהם בעיקר לפירות וירקות. זבובי התסיסה נוהגים להטיל את הביצים שלהם במצע הגידול או בקרקע, לכן לא תמיד מבחינים בהם בשלבים מוקדמים. לרוב ניתן לזהות אותם כאשר הם מגיעים לבגרות.
למרות שהם מאוד נמשכים לפירות ולירקות עצמם, הנזק שלהם נגרם כאשר הם מחליטים להתיישב בשורשי הצמח, שם הם מביאים להתפתחותן של בקטריות מזיקות. זבובים אלו הם מזיקים המוכרים מאוד לחקלאים הידרופוניים המגדלים את הצמחים שלהם בסביבה לחה. לא פשוט לזהות את זבובי התסיסה, אם כי יש מדבקות שעוזרות לאבחן את הימצאותם. יחד עם זאת, אם העלים מתעוותים וחלקיו התחתונים של הצמח נראים חלושים וחסרי צורה, יש סיבה להניח שהם הגיעו.