מטופלי קנאביס רפואי התאגדו לקואופרטיב חברתי, והם מצליחים להוריד מחירים
בתחילת חודש יולי 2017 הגישה 'האגודה הישראלית למטופלי קנאביס – קנאטיב' בקשה מיוחדת למשרד הבריאות בה היא מבקשת אישור להקים קואופרטיב חברתי ללא מטרות רווח, שיפעל למען הזכויות של מטופלי קנאביס רפואי. על פי המייסדים כל ההכנסות שיגיעו לקופת הקואופרטיב יוקדשו מבלי יוצא מן הכלל לצרכיהם של מטופלי קנאביס. בין המטרות שהקואופרטיב הציב לעצמו: הוזלת מחיר הקנאביס הרפואי ב-50%, סיוע, הדרכה וכן ליוויו המטופלים בהליכים הבירוקרטיים הסבוכים. עוד מטרה שסימנו מייסדי הקואופרטיב היא מניעה מתאגידים גדולים מלהשתלט על ענף הקנאביס הרפואי המקומי, שכבר גורפים סכומי עתק על גבם של המטופלים. נכון להיום, שוק הקנאביס המקומי מגלגל כ-150 מיליוני שקלים מדי שנה! כמו כן, התחייבו חברי האגודה גם להקצות משאבים למחקר הקנאביס הרפואי.
ניצב בדימוס אריה עמית, החבר במועצה הציבורית של קנאטיב ונמנה על מייסדי הקואופרטיב, סיכם את מטרות הקמת הקואופרטיב היטב: "קהילת מטופלי הקנאביס הראשונה בישראל תפעל על פי עקרונות הסולידריות של כלכלה שיתופית לטובת כלל חבריה, מתוך מחויבות ערכית לטובת הכלל ולא לשם רווח. אנו מעבירים את הכוח לידיהם של מטופלי הקנאביס, ומשמשים להם פה לצרכיהם ובעיקר קהילה תומכת". הניצב בדימוס שיבח את היוזמה וסיפר שהוא היה נרגש כאשר פנו אליו. עמית יודע שהמון כסף מתגלגל בתעשיית הקנאביס הרפואי וציין שהוא מרגיש שחלק חשוב בעבודה שלהם הוא לדאוג שהענף הזה יעבוד על בסיס שקיפות, ניקיון כפיים ובאחריות. משרד הבריאות קיבל את הבקשה והיוזמה כבר יצאה לדרך, בברכתו.
הקואופרטיב יצור כוח קניה גדול שיפחית את עלות הקנאביס הרפואי
היזם החברתי ומייסד הקואופרטיב אורי גלזר סיפר: "הקנאביס הרפואי, ממש בדומה לתרופות רבות אחרות, הוא מצרך קבוע של למטופלים בו – והם המממנים מכיסם את התפתחות הענף. במקום שהכסף שלנו יעשיר תאגידים וטייקונים, איגוד קהילת המטופלים תחת קואופרטיב משותף יהפוך אותנו לכוח צרכני ומייצר, ויאפשר לנו להיות בעלי הבית ולקבל שירות בהתאם לכוחנו".
על פי המודל העסקי של הקואופרטיב כדי להיות חבר בקואופרטיב על כל חבר לשלם דמי חבר חד פעמיים בסך 480 שקלים. תשלום זה מקנה לחבריו מניה בקואופרטיב. בנוסף, כדי לנצל את כוח הקניה של כל חברי הקואופרטיב, יעבירו החברים לקואופרטיב את התשלום עבור קניית קנאביס רפואי. מחיר זה עומד נכון להיום עם 380 שקלים בחודש. לאחר שיעביר המטופל את הכסף הוא יקבל את הקנאביס שלו ישירות הביתה, במשלוח, והעודף יישאר בקופת המיזם וישמש אותו למטרות הקואופרטיב. על פי גלזר הקואופרטיב כבר הצליח להוריד את מחירי הקנאביס הרפואי בכ-22%, והמשלוח עד הבית הוא שירות לוקסוס שנהנים ממנו אך ורק חברי הקואופרטיב.
קואופרטיב עבור מטופלי קנאביס בניהול מטופלי קנאביס
הקואופרטיב מתכנן גם לבקר ולעקוב אחר איכות הקנאביס המחולק למטופלים. כמו כן התחייבו חברי הקואופרטיב לפעול כדי להביא לכך שקנאביס יכלל בסל התרופות של משרד הבריאות ואף יהיה חלק מהביטוחים המשלימים, כך שיהיה נגיש עד כמה שניתן לכל מי שזקוק לו.
השקעה במחקר וגם בתעשייה
כפי שציינו בראשית הכתבה, אחת המטרות המוצהרות של הקואופרטיב היא להשקיע במחקר הקנאביס הרפואי על מנת לקדם אותו ולהיטיב עם המטופלים. כמו כן יחתור הקואופרטיב לשתף פעולה עם התעשייה והחקלאים. גלזר: "אנו מאמינים שפיתוח מוצרי קנאביס חדשניים וממצים יאפשר שימוש חדשני בתועלות של הצמח, כך שיתאימו גם להרגלים ולהעדפות השימוש של מטופלים שונים. כמו כן, הקהילה תפעל בהפריה הדדית עם המגזר החקלאי-תעשייתי לטובת יצירת תשתית מחקרית, חקלאית ותעשייתית שתהיה מובילה עולמית".
קואופרטיב דמוקרטי אמיתי
הקואופרטיב הוקם על ידי כמה מייסדים עיקריים, ביניהם: אורי גלזר, שלומי סנדק שמסייע כבר שנים למטופלי קנאביס, אורן ליבוביץ' שעומד בראש מפלגת עלה ירוק וניצב בדימוס אריה עמית. הכנס הראשון של הקואופרטיב כבר התקיים בנמל יפו והגיעו אליו מאות מטופלי קנאביס שכבר הצטרפו ליוזמה. היזמים הצהירו והדגישו כי בבסיס היוזמה עומדים עקרונות חברתיים ודמוקרטיים. מדי 4 שנים יערכו בחירות ולכל חבר בקואופרטיב יהיה מניה. ואכן, זהר לוי, המתמחה ברגולציה וקשרי ממשל ציינה: "אנחנו ננהל בחירות כל ארבע שנים, והכסף שייכנס לקנאטיב יושקע חזרה בצורכי המטופלים".
בשבועות הקרובים מתכננים יוזמי הקואופרטיב כנסים נוספים גם בצפון הארץ ובדרומה. עד כה כבר נרשמו כ-1,000 חברים לקואופרטיב ונראה שהיד עוד נטויה.