פרופסור רפאל משולם, כך עושים היסטוריה.
נראה שיש אנשים שקוראים היסטוריה ויש שעושים היסטוריה. פרופסור רפאל משולם הוא מהאחרונים. הוא מדען סקרן, עיקש וחלוצי שבזמן שילדי הפרחים מחו באמריקה כנגד מלחמות, הוא ישב במעבדה קטנה בירושלים ובודד את המרכיבים של הפרחים שהם עישנו.
פרופסור משולם הוא מדען נדיר בנוף המחקר המדעי הן הישראלי והן הבינלאומי; הוא התעקש לחקור את מרכיבי צמח הקנאביס בזמן שצמח זה נחשב לסם מסוכן ובלתי חוקי, והוא הסיר את הלוט והמסתורין שאפפו את אחד הצמחים הנפוצים ביותר בעולם – הקנאביס.
הפריצה המדעית של פרופסור משולם
לאחר שנים שבהן חקר פרופסור משולם קוטלי חרקים, סטרואידים וטרפנים (תרכובות אורגניות) במסגרת האקדמיה, הוא החל להתעניין במרכיבי צמח הקנאביס. השנה היא 1963, כבר הספיקו ללמוד לעומק סמים קשים מאוד דוגמת קוקאין הנחשב לסם חדש יחסית, אך צמח הקנאביס הוותיק כל כך טרם נחקר. למעשה יש תחושה כאילו חקר הצמח הודר במתכוון מכותלי מעבדות המחקר. אבל את פרופסור משולם זה לא הרתיע, להפך. הוא שם לו למטרה לבחון באופן יסודי את מרכיבי הצמח ולהבין כיצד משפיע צמח זה על הגוף האנושי.
הוא קיבל את כל האישורים הנדרשים לביצוע המחקר שלו, אך המחקר היה ארוך וזימן לא מעט מצבים משעשעים. כך למשל, פרופסור משולם סיפר לא פעם על חוויות קבלת הצמח והשינוע שלו למעבדות בירושלים. את הקנאביס (נושא המחקר שלו) הוא נהג לקבל מהמשטרה (שהחרימה קנאביס ממשתמשים) והוא בעצמו העביר אותו למעבדה. הוא מתאר כיצד האוטובוס שבו נסע – כשבתיקו כמה קילוגרמים טובים של קנאביס – התמלא בריח מוזר והנוסעים לא הבינו מה זה הריח הזה ומה מקורו. הריח "המוזר" עורר תכונה ערה באוטובוס ופרופסור משולם סיפר על תחושת הרווחה שחש כאשר האוטובוס הגיע סוף סוף לתחנה שלו.
בשנת 1963, אפוא, פרסם פרופסור משולם את המבנה של ה-CBD. קנאבידיול שהוא למעשה מרכיב עיקרי בצמח הקנאביס. ביחד עם יחיאל גאוני הם הצליחו לבודד את ה-CBD ואף הצליח להסביר את המבנה שלו.
מאוחר יותר בודד משולם את מרכיב ה-THC, הרכיב הפסיכואקטיבי בצמח הקנאביס. בשנות ה-80 של המאה העשרים הייתה למשולם פריצה חשובה נוספת והיא ארעה כאשר הוא גילה כי בגוף האדם כבר קיימים רצפטורים (קולטנים) שכאילו נולדו לקלוט את צמח הקנאביס – אנדו-קנבינואידים, שמם. לקח לחוקרים זמן לזהות את הקולטנים הללו והסיבה לכך טמונה בעובדה שקולטנים מיוחדים אלו מתעוררים לחיים וניתנים לזיהוי רק כאשר משהו חריג מתרחש בתוך הגוף שלנו. אבל מרגע שפרופסור משולם ועמיתיו גילו את אותם קולטנים הם למעשה ירו את יריית הפתיחה למחקר נרחב עוד יותר שזיהה ומיפה מערכת אנדוקנבידואידית שלמה שתפקידיה חשובים וחיוניים מאוד לגוף שלנו. המערכת הזו משפעיה על התאים שלנו, על מצבי הרוח שלנו, על המערכת החיסונית שלנו, על העצמות שלנו, על יכולת הרבייה שלנו ועל מערכת הדם.
במקביל חקר פרופסור משולם ביחד עם עמיתים נוספים את ההשפעות של קנאביס על מחלות דוגמת: אפילפסיה, סרטן, איידס, דלקות, טרשת נפוצה, דכאון ועוד.
ההשפעה של מחקריו של פרופסור משולם לא ניתנת לכימות – מחקריו השפיעו על דיסציפלינות מדעיות נרחבות ביניהן ניתן למנות את הפסיכולוגיה, הכימיה, הביוכימיה, הפרמקולוגיה, הרפואה והפיזיולוגיה. כיום מפתחים תרופות המבוססות על המחקרים שלו ואם תצליחו לתפוס אותו לשיחה, השיחה שלכם בוודאי תופרע על ידי חולים או יקיריהם שמבקשים עצה מפרופסור משולם.
מחקריו בנושא קנאביס הם שם דבר בעולם כולו ונוהרים אליו מדענים, חוקרים, עיתונאים וסקרנים מכל העולם – כולם רוצים לדעת ולגעת במשולם. הוא משתף פעולה עם חוקרים רבים והוא הציל והיטיב את חייהם של מיליוני חולים.
פרופסור משולם הוא לא רק מדען וחוקר, הוא גם אישיות מרתקת
משולם נולד בבולגריה בשלהי שנות ה-30, בן לרופא יהודי שניהל את בית החולים היהודי בסופיה. כאשר החלה מלחמת העולם השנייה נדד משולם עם משפחתו עד אשר אביו נשלח למחנה ריכוז, ממנו שוחרר בסוף המלחמה. המשפחה עלתה לישראל בשנת 1949 ובשנת 1952 כבר החזיק משולם בתואר שני בביוכימיה מטעם האוניברסיטה העברית. הוא השלים את הדוקטורט שלו במכון וייצמן ב-1956 ואת פוסט הדוקטורט שלו סיים במכון רוקפלר שבניו יורק. פרופסור משולם זכה לשפע של פרסים בינלאומיים ולאומיים ביניהם: פרס ישראל לחקר כימיה. פרופסור משולם גם אחראי על מיצוב מדינת ישראל כמובילה במחקר המדעי והרפואי של צמח הקנאביס והוא הביא וממשיך להביא הרבה כבוד לישראל בעולם.
בסרט "המדען" של צחי קליין תוכלו לקבל הצצה מדהימה אל חייו, פועלו ואישיותו של פרופסור רפאל משולם, ואם תרצו להעמיק את הידע באשר למחקריו ותגליותיו – תמצאו מגוון רחב של פרסומים, מאמרים מדעיים וכן מאמרים צבעוניים יותר אודות האיש ומפעל חייו.