אכילים

קומפוסט – עשו זאת בעצמכם

אדמה

קומפוסט או כפי שהאקדמיה ללשון העברית מציעה: דְּשוֹנֶת מאפשרת לגננים ולחקלאים בכל סדר גודל לא רק לספק לצמחים ולקרקע את התזונה הטובה ביותר שהם יכולים לקבל כי אם גם מעניקה להם את האפשרות למחזר חומרים משומשים ופסולת, ובכך לתרום לבריאותו של כדור הארץ.

אבל רגע, מה זה בכלל קומפוסט?

קומפוסט הוא למעשה מעין דשן הנוצר מפסולת אורגנית שהתפרקה והוחזרה לקרקע על מנת לשפר את הפוריות שלה. תהליך יצירת הקומפוסט מחקה תהליך טבעי שקורה ממילא בטבע, כאשר שאריות של אורגניזם מסוים הופך למזון עבור אורגניזם אחר. את הפסולת מפרקים אורגניזמים שונים, ביניהם: חיידקים ו/או חרקים וביחד עם התערבות של אוויר, נוצר קומפוסט.

דשן טבעי

היתרונות הרבים של קומפוסט

בין אם אתם עוסקים בגידול הידרופוני ובין אם אתם חקלאים מסורתיים עבודה עם קומפוסט יכולה להועיל לגינה או השדה שלכם. איך?
הנה כמה נקודות למחשבה:

#1 קומפוסט מהווה מקור איכותי לתזונת הצמחים.

גם אם יש לכם מזל גדול והקרקע שבה אתם שותלים היא טובה ועשירה, אי אפשר לצפות שמצב זה ישמר לאורך זמן. זאת מאחר ובכל מחזור גדילה החומרים המזינים נעלמים או מתמעטים ויש לחדשם בכל עונה.

#2 קומפוסט משפר את הרכב הקרקע.

מרבית הקרקעות שבהן אנחנו מגדלים צמחים אינן מגיעות מוכנת לשתילה ואינן כוללות את כל התכונות והחומרים המזינים הדרושים לצמחים לגדול. אפשר למצוא בהן: אבנים, רטיבות-יתר, חול, דחיסות-יתר ועוד. הוספת קומפוסט יכולה לשפר את הטקסטורה של הקרקע, את יכולת האחיזה של הקרקע, לאוורר את הדחיסות שבה ובכלל למקסם את הפוריות שלה.

#3 קומפוסט מעורר לפעולה אורגניזמים חיוניים.

הקומפוסט עשיר במיני מיקרואורגניזמים, ואלו בעצם עוזרים בהמרת חומרים מזינים באדמה וספיחתם על ידי הצמחים. מיקרואורגניזמים, ויטמינים, אנטיביוטיקה טבעית – כולם נמצאים בקומפוסט ומונעים ממחלות ומפתוגנים רבים מלפגוע בצמחים.

דשן אורגני

"מבשלים" קומפוסט

על מנת להכין בעצמנו דְּשוֹנֶת עלינו תחילה לאסוף חומרים אורגניים שניחנו ביכולת להתפרק מהר. את החומרים הללו יש לאחסן במיכל, לערבב ולהשאיר סגורים בחוץ, לא בתוך חללים סגורים או בתוך הבית. כדי שהקומפוסט יהיה איכותי חשוב להשאיר פתחים לחדירת אוויר, כי אוויר והחמצן שבו הם אלו שאמונים על פירוק השאריות האורגניות לכדי דשן.

מיכלים אופטימליים לאחסון דְּשוֹנֶת

ניתן להמשיל הכנת קומפוסט להכנת עוגת קרם שכבות. כמו העוגה גם הקומפוסט צריך תבנית אפייה. במקרה שלנו הכנת קומפוסט צריכה להתבצע בתוך מכלים או עציצים שבהם יש זרימה של אוויר, בכלים המאפשרים התפתחות של בקטריות, בכלי קיבול עמידים לקרני השמש ובמיכלים קשיחים.
המלצה שלנו: חפשו עציצי אוויר ייעודיים להכנת קומפוסט.

קומפוסט טבעי

המצרכים הדרושים להכנת קומפסוט:

יש שפע של חומרים אורגניים מהם ניתן להכין דְּשוֹנֶת, ביניהם אפשר לציין את הבאים:

לשכבה הירוקה: עשבים, קליפות פירות וירקות, שקיקי תה לאחר השימוש, דשא קצוץ, פירות וירקות שלא בושלו, צואת עופות, כבשים, פרות וסוסים.

לשכבה החומה: עלי שלכת, נסורת, קרטונים, קש, נייר גרוס או פתיתי נייר, עיתונים ו/או מגזינים, קופסאות ביצים ריקות, נייר למחזור, שבבי עץ ונייר טואלט.

החומרים האורגניים מהם אסור בשום פנים ואופן להכין קומפוסט הם: פלסטיק, בשר, צואת כלבים או חתולים, בשר ומאכלים מבושלים.

אופן ההכנה:

  • הרכיבו את עציץ האוויר באוויר הפתוח במקום שיש בו חשיפה רבה לקרני השמש.
  • צקו את השכבה התחתונה שתורכב מחומרים חומים ורפדו איתה היטב את תחתית העציץ.
  • צקו שכבה של חומרים חומים וירוקים מעורבבים.
  • על גביה צקו עוד שכבה של חומרים חומים.
  • המשיכו לצקת עוד שכבות תוך שאתם דוחסים את התערובת לתחתית העציץ.
  • ערבבו עם צואת עופות.
  • סגרו היטב את עציץ האוויר.
  • שימו לב שהדשן לח. במידה והוא לא לח הוסיפו מים וערבבו היטב.
  • תנו לקומפוסט לנוח בשמש.
  • הוא יהיה מוכן לשימוש כאשר הוא דחוס, לח, אין עשבים מעליו, צבעו חום כהה, חסר ריח כמעט, לא חם, מפורר ואין זבובים מסביבו.
  • בעת השימוש ערבבו את הקומפוסט עם האדמה שבה אתם שותלים. מומלץ גם להוסיף פרלייט מאחר והוא משלים את הקומפוסט בתכונותיו וביחד הם יוצרים תערובת דישון מלאה ומאוזנת.

בהצלחה!

Free WordPress Themes, Free Android Games
אני רוצה מנוי למגזין הנהדר שלכם!

עקבו אחרינו