חדשות

    תאורה ורטיקלית בגידולים הידרופוניים

    הידרופוניקה

    חקלאות אנכית (=ורטיקלית) הופכת יותר יותר נפוצה בשנים האחרונות. היא התפתחה לאור האורבניזציה המואצת ולצד הגידול המתמיד באוכלוסיית בעולם. במצב כזה אין לנו יותר מדי קרקעות חקלאיות זמינות ובעתיד גם הקרקעות שקיימות היום ילכו וידלדלו. הקרקעות מופנות לטובת מגורים והצורך למצוא אלטרנטיבות לאדמות החקלאות המסורתית עולה שוב ושוב. חקלאות ורטיקלית מנסה אפוא, לספק מענה בדיוק לבעיות אלו.

    אז מה היא חקלאות ורטיקלית?

    חקלאות ורטיקלית משמעה גידול צמחים לגובה ולא לרוחב, כפי שקורה בחקלאות המסורתית. בצורה כזו מותירים קרקעות זמינות לדיור, מנצלים בצורה טובה יותר שטחים זמינים ואף תורמים לאיכות הסביבה. אך מאחר וחקלאות ורטיקלית היא דבר חדש, היא מציבה אתגרים חדשים. אחד מהם הוא הצבת תאורה לגידולים ורטיקליים.

    אתגרי התאורה הוורטיקליתגידול ורטיקלי

    תאורה ורטיקלית היא תאורה שנועדה לספק אנרגיה לגידולים ורטיקליים, לרבות גידולים הידרופוניים כמובן. המטרה של תאורה זו היא להפיץ אור במקביל לצמחים, במאונך, כך שכל הצמחים הגדלים לגובה יקבלו את מנת האנרגיה הדרושה להם כדי לגדול ולשגשג.

    האתגר של התאורה הוורטיקלית היא להפיק פיזור אופטימלי של אור בחלל הגידול כך שתהליך הפוטוסינתזה יהיה יעיל והצמחים יקבלו את כל החומרים המזינים להם הם זקוקים. ללא תאורה ורטיקלית המתאימה לגידולים לא יהיה יבול, ואם יהיה קצת יבול הוא יהיה לא איכותי בטעמו, במראהו, בריחו ובגודלו.

    התקנת תאורה ורטיקלית בחלל הידרופוני

    בשורות הבאות נסביר כיצד מתקינים תאורה ורטיקלית בחללי גידול הידרופוניים, כאשר שיטה זו ניתן ליישם בכל סוגי המצעים – פרלייט, סיבי קוקוס, אדמה וכו'. יחד עם זאת, יש בנמצא עוד שיטות להתקנת תאורה ורטיקלית, אך בחרנו להציג את השיטה היעילה ביותר בעינינו.

    כך מתקינים תאורה ורטיקלית, שלב אחרי שלב:

    • תחילה יש להציב מנורה במרכז חלל הגידול ההידרופוני.
    • כעת יש למקם את הצמחים ההידרופוניים מסביב לתאורה, במרחק הנכון ממקור התאורה.
    • בשלב זה יש לאזן את התאורה כך שקצה התאורה לא יעבור את גובה הצמח הגבוה ביותר, ולסדר אותה כך שתהיה מקבילה לחלק העליון של הצמח, רצוי לשליש העליון.
    • אין צורך ברפלקטור אבל ניתן בהחלט למקסם את מקור האור בעזרת קול טיוב Cool tube)) המאפשר גישה טובה יותר לתאורה מבלי לשרוף את הצמחים ההידרופוניים.
    • בשלב זה חשוב לוודא שהמרחק בין הצמח לבין מקור האור נכון, לא קרוב מדי (כי הוא ישרוף את הצמחים) ולא רחוק מדי (כי זה יחליש את הצמחים).
    • לבסוף, יש לבדוק את מצב התאורה ולסובב את הצמחים שמסביב לתאורה בזווית של 90 מעלות, כך שכל חלקי הצמחים יקבלו את מלוא החשיפה למקור האור. חשוב להקפיד ווודא זאת מדי יום כי אם לא נוודא חלקים מסוימים בצמחים ההידרופוניים לא יקבלו אור ואנרגיה ופשוט יקמלו.

    כפי שניתן לראות בשיטה זו לא נעשה שימוש ברפלקטורים, מאחר שאלו אמנם דואגים לפיזור אופטימלי של אור, אך הם מביאים לאובדן של חלק מקרני החום וקרני הספקטרום.

    יתרונות שיטת התאורה הוורטיקלית:

    יש כמה יתרונות בולטים לשיטת תאורה ורטיקלית זו, בין היתר ניתן לציין את היתרונות הבאים:

    • בשיטה זו למגדל ההידרופוני יש חופש פעולה רב בתוך חלל הגידול. הוא יכול לסדר את העציצים והמכלים במגוון דרכים ולמצוא בעצמו את הסידור האופטימאלי והמניב ביותר.
    • שיטה זו מאפשרת ניצול מקסימלי של כמות האור ועוצמתו כמו גם שאין חללים ואזורים שהתאורה אינם מגיעה אליהם. וכאשר האור והאנרגיה שהוא מביא עמו אופטימליים מתקבלים יבולים עמידים, חסינים ובריאים יותר.
    • שיטה זו מבטיחה שהחום המופק מהתאורה אינו קרוב מדי או רחוק מדי, כפי שקורה בשיטות אחרות, ולכן מונעת נזקים העלולים להיגרם מחום. בנוסף, מאחר והתאורה לא קרובה מדי ומחממת מדי, אין צורך בהצבה של יותר מדי מאווררים.
    • שיטה זו יוצרת אחידות בטמפרטורה ומונעת שינויי טמפרטורה קיצוניים.
    • ביחס לשיטה הכוללת רפלקטורים, משנק ומנורה תואמת, שיטה זו היא יותר זולה. זאת מאחר שמשתמשים בצינור הקירור.
    • שיטה זו מתאימה גם לחללי גידול הידרופוניים גדולים ואף תורמת לשיפור איכות היבול, מאחר שהיא מאפשרת מקום נרחב להתפתחות בכל הזוויות – לעומק, לרוחב ולגובה.

    בהצלחה!

    אני רוצה מנוי למגזין הנהדר שלכם!

    עקבו אחרינו