חדשות

    לא הכל ירוק: על תופעות לוואי של צמח הקנאביס

    תופעות לוואי

    אי אפשר להתווכח עם העובדה שקנאביס משפר את איכות חייהם של לא מעט אנשים ומסייע למטופלים רבים הסובלים ממחלות כגון: סרטן, אפילפסיה, אלצהיימר, כאבים, בעיות בפרקים ועוד. אפשר גם לומר בביטחון שקנאביס רפואי הוא פתרון נהדר והוא עדיף עשרות מונים על תרופות מרשם כימיקליות עם פוטנציאל קטלני. בשונה מהן, לקנאביס יש תופעות לוואי מינוריות ורובן נעלמות עם התפוגגות ההשפעה, בתוך שעות ספורות.

    אם משתמשים בקנאביס בצורה נכונה לא יישארו בגופכם עקבות כימיקליים או רעלנים כפי שקורה עם תרופות מרשם רבות. עם זאת, חשוב להיות ערים לעובדה שיש לעיתים תופעות הנלוות לשימוש בצמח. תופעות אלו יכולות להתרחש כאשר אוכלים קנאביס, מעשנים את הצמח, כאשר צורכים יותר מדי מהצמח או כאשר מערבבים קנאביס עם חומרים אחרים למשל עם אלכוהול או אם הקנאביס שברשותכם מכיל חומרי הדברה שאינם ידידותיים לגוף. אך אם צורכים כמות מתונה של קנאביס רפואי, יש לצמח השפעות תרפויטיות, כאשר תופעות לוואי רציניות הן נדירות מאוד.

    דעו את מקור הצמח

    כאשר צורכים קנאביס ממקור לא ידוע, יכול לגבור החשש שהקנאביס "מזוהם" בחומרים אחרים. אנחנו מתכוונים לחומרי הדברה ומזרזי גדילה כימיים, חיידקים או אפילו צמחים שבאו במגע עם מתכות כבדות. לכן, חשוב מאוד לרכוש קנאביס רפואי רק ממקורות רשמיים ואמינים, כאלו שמגדלים את הצמח על פי כללים ברורים ומחמירים. בוודאי שלא כדאי לקנות קנאביס בפינת רחוב אפלה מ"בן אדם" לא מוכר.

    מידתיות זה שם המשחק

    קנאביס רפואי נחשב לבטוח על ידי הקהילה הרפואית, ובלבד שהוא נצרך בכמות המתאימה ונמצא תחת שליטה. מומחים גורסים כי על כל אחד ואחת לדעת מהי הכמות המקסימלית שהם יכולים לצרוך.

    איך עושים זאת?

    יש להתחיל עם כמות קטנה, לראות איך אתם חשים איתה ומה היא גורמת לכם להרגיש. אם הכמות הזו קטנה מדי ואין שום אפקט תרפויטי, אפשר להעלות את הכמות עוד קצת עד אשר תמצאו את המידה המתאימה ביותר עבורכם. זה תהליך שאמור לקחת שבועיים, כאשר בכל יום מעלים במעט את הכמות.

    עניין של אווירה ותמיכה

    באם תחושו בתופעות לוואי תלוי גם באווירה שמסביב. מומחים ממליצים לצרוך את הקנאביס בפעמים הראשונות במקום שהמטופל מוצא בטוח, בבית למשל. ללא הפרעות ובשקט. עבור מטופלים רבים, כאלו שחוששים, כדאי לצרוך את הקנאביס עם מלווה אחראי שיש בו אמון מלא. אדם שיכול לתמוך, חבר או קרוב משפחה, שילווה ויתמוך במטופל בזמן החווייה.

    כאשר צורכים קנאביס באווירה שאינה תומכת, מכילה ומבינה, יכולים לצוץ תופעות לוואי כגון פרנויה וחרדות. לכן, אנשים בעלי היסטוריה אישית או משפחתית של פרנויה, סכיזופרניה ופסיכוזה – לא מטופלים בקנאביס רפואי שכן הצמח יכול להעצים את ההפרעה.

    תופעות הנלוות לצריכת קנאביס בטווח הקצר

    יש כמה תופעות שמורגשות לאחר צריכת קנאביס ורבות מתרחשות די בסמוך לזמן הצריכה: תאבון יוצא דופן (מאנצ'יס בלשון העם), יובש בפה, ערנות פחותה, עיניים אדומות, אופוריה, תחושת סחרחורת קלה ונעימה, חולשה ולעיתים קצב הלב מוגבר ולחץ הדם יורד.

    תופעות אלו נעלמות באופן ספונטני בתוך כמה שעות. אם מי מהתופעות האלו נחווית כקיצונית יש להתייעץ מיד עם רופא מוסמך. בכל אופן, אנשים הסובלים מבעיות לב חייבים להתייעץ עם הרופא שלהם בטרם הם מתנסים בקנאביס רפואי.

    ערסל

    על תופעת הלוואי – "היי"

    אחת מתופעות הלוואי של שימוש בקנאביס היא תחושת ה"היי", אותה אופוריה מתונה שמתקבלת תודות לקנבינואיד THC. אם צורכים את הקנאביס הרפואי במידתיות, התחושה תהיה נעימה ורגועה. אולם אם צורכים קנאביס בצורה מופרזת או שרוכשים קנאביס מרוסס אז האופוריה יכולה להתחלף בעיוות קיצוני של המציאות, פאניקה ובלבול. במקרים כאלו מומלץ לשכב או לנוח במקום מוכר, באווירה רגועה ובסביבת אנשים מוכרים.

    על פי פרמקה חרנסניחט, רופא חדר המיון בבית חולים "OLVG Oost" באמסטרדם, הם מטפלים מדי שנה בכ-250 תיירים וזרים שמגיעים לחדר המיון לאחר שצרכו יותר מדי קנאביס. ד"ר פרמקה: "הם מגיעים מבולבלים ומודאגים לנוכח התגברות פעימות הלב שלהם וחוששים שהם עומדים למות. לרוב אין להם שום בעיה אורגנית-פיזיולוגית, הם פשוט עישנו יותר מדי קנאביס. הטיפול שלנו בהם כולל כמה מילים מרגיעות, לעיתים גם כדור הרגעה. והם חוזרים לעצמם בתוך שעות ספורות"

    (מקור: https://nltimes.nl/2018/08/28/amsterdam-emergency-services-hands-full-weed-smoking-tourists-report)

    מחקרים מורים על כך שכאשר צורכים קנאביס באופן אוראלי, קרי: באכילה, אזי ה"היי" גדול יותר, זאת משום שמערכת העיכול משחררת חומרים כימיים שהם חזקים יותר מה – THC. כאשר אוכלים קנאביס תחושת ה"היי" אינה מגיעה מיד, לוקח בין שעה לשעתיים עד שהקנאביס מתפרק בקיבה. לכן מומלץ מאוד לצרוך אכילי קנאביס באופן מדוד ובהדרגה, להמתין לתגובה ואם היא לא מגיעה לאחר שעתיים, אפשר לאכול עוד קצת. שימו לב, אם אוכלים יותר מדי, זה יכול לגרום לתופעות כגון הקאות, בחילות וכאבי ראש. אך כאשר צורכים קנאביס בתה או בשתייה אחרת אין חשש לתופעות לוואי.

    בעיית הביצה והתרנגולת – קנאביס ופסיכוזה

    מדי פעם בפעם אנחנו שומעים שמועות אודות אנשים שצרכו קנאביס ולקו בפסיכוזה. איך השניים קשורים זה לזה? עוד אין מספיק מחקר כדי לבסס קשר. אך הדיון נסוב סביב שאלת הביצה והתרנגולת הידועה. האם קנאביס מביא להתקף פסיכוטי בקרב אנשים שאם לא היו צורכים קנאביס לא היו חווים התקף פסיכוטי? או שמא אנשים שיש להם נטייה טבעית ומולדת לפתח פסיכוזה יחוו התקף פסיכוטי כאשר הם צורכים קנאביס?

    המחקרים שכן ניסו לבחון את הקשר מציעים כי ישנה קבוצה קטנה של אנשים באוכלוסייה הנושאת גן ספציפי. נשאי גן זה נמצאים למעשה בסיכון מוגבר ללקות בהתקף פסיכוטי כאשר יצרכו קנאביס, יהא זה קנאביס רפואי או לאו.

    על כן, מטופלים שמעוניינים לצרוך קנאביס רפואי ויש במשפחה שלהם היסטוריה של בעיות פסיכוטיות, חייבים להתייעץ עם רופא מוסמך בטרם הם מקבלים רישיון.

    הפסיכיאטר ההולנדי יורגן קורנליס מספר: "כאשר מגיעים אלינו מקרים מורכבים יותר שנגרמו שצריכת קנאביס, המחלקה הפסיכיאטרית שלנו נכנסת לתמונה. זה קורה כאשר תיירים עישנו יותר מדי וחווים התקף פסיכוטי, למשל מאבדים קשר עם המציאות ואף עלולים לסכן את הזולת או את עצמם. מצבים אלו דורשים אשפוז חירום. אנחנו נותנים להם כדורי הרגעה. הכדור מתחיל לעבוד והפסיכוזה לרוב נעלמת, אם בתוך כמה שעות או אם בתוך כמה ימים ספורים"

    (מקור: https://nltimes.nl/2018/08/28/amsterdam-emergency-services-hands-full-weed-smoking-tourists-report)

    סיכונים הכרוכים בעישון קנאביס

    עישון קנאביס רפואי עם או ללא טבק אינו מומלץ. מדוע אתם שואלים? כי בעת פעולת העישון נוצרת שריפה ובתוך כך משתחררים רעלנים לרבות: אמוניה, זפת וחד תחמוצת הפחמן. את הכימיקליים המזיקים הללו אנחנו שואפים בעת העישון והם מגיעים אל הריאות שלנו וכן אל מחזור הדם. עישון מסוכן עוד יותר לחולים במחלות כרוניות, וברוב המקרים  עישון הצמח עלול לגרום ליותר נזק בטווח הרחוק מהתועלת שבטווח הקרוב. מומחים בכל רחבי העולם ממליצים על צריכה קנאביס רפואי בעזרת מכשירי אידוי (וופורייזרים) דרך שתיה, אכילים או שמני קנאביס.

    התמכרות לקנאביס

    יש מחקרים שניסו לבחון באם קנאביס לשעות הפנאי ממכר, אך לא נאספו מספיק נתונים לגבי התמכרות לקנאביס רפואי. על פי הממצאים שיש לנו כיום נראה כי צריכה מתמשכת של כמות קטנה של קנאביס לא מובילה להתמכרות. אך יש חשש להתפתחותה של התמכרות בקרב צרכנים כבדים, הצורכים מדי יום כמות גדולה של הצמח. יש גם מחקרים שמראים כי סוגים מסוימים של קנאביס עלולים להוביל להתמכרות. למשל מוצרי קנאביס של בדרקון ההולנדית. במקרים כאלו אפשר לצפות לסימפטומים של גמילה כאשר מנסים להפסיק, ביניהם: חוסר שקט, עצבנות, נדודי שינה ובחילות. אך אלו עוברים בתוך כמה ימים ספורים והם אינם בלתי נסבלים.

    סבילות לצמח

    סבילות מתרחשת כאשר הגוף מתרגל לצמח והוא דורש מנות הולכות וגדלות עם הזמן רק כדי לקבל את אותו האפקט התרפויטי. נכון להיום אין מחקרים שמאששים שצרכני קנאביס רפואי מפתחים סבילות לצמח. אבל כדאי להמשיך, לעקוב ולראות מה יתגלה במחקרים עתידיים.

    הריון והנקה

    שימוש מתמשך בקנאביס עלול להשפיע על העובר. הרכיבים האקטיביים שבצמח (למשל ה – THC) עשויים לעבור אל העובר וגם אל חלב האם. יש אינדיקציה מדעית לכך שחשיפה לקנאביס ברחם מזיק להתפתחות הילוד. על כן, שימוש בקנאביס רפואי במהלך ההריון ובתקופת ההנקה הוא אסור!!! אם אתן בכל זאת חושבות להמשיך לצרוך קנאביס רפואי בעת ההריון וההנקה, יש להתייעץ עם הרופא/ה שלכן.

    אני רוצה מנוי למגזין הנהדר שלכם!

    עקבו אחרינו